Трима души бяха ранени при ожесточени сблъсъци между полицията и демонстранти в Норкьопинг, разположен югозападно от Стокхолм, съобщи шведската полиция, цитирана от АФП.

Размириците бяха предизвикани от изявленията на лидера на крайнодясната политическа партия "Твърда линия", датско-шведският политик Расмус Палудан. На 14 април той изгори копие на Корана в гъстонаселен с мюсюлмани район в град Линкопинг. Палудан обяви, че ще се върне в Норкопинг и Линкопинг, за да извърши още подобни действия. Малко след това избухнаха безредиците. 

"Полицаите произведоха няколко предупредителни изстрела. Изглежда, че трима души са били ударени от рикошети и в момента се лекуват в болница", уточняват от полицията.

Тримата ранени, чието състояние не е известно, също са "арестувани по подозрение в престъпление". Това е вторият подобен сблъсък на протестиращи с полицията за последните четири дни в Норкьопинг.

В южната част на Швеция град Малмьо също бе засегнат от различни епизоди на насилие през изминалата нощ. Подпалени бяха кофи за боклук, автобус и автомобил.

"Около 3 ч. сутринта ситуацията се успокои, имаше няколко пожара, но насилието утихна", заяви говорителката на полицията Ким Хилд пред общественото радио, като уточни, че няма пострадали полицаи.

В четвъртък и петък около 12 полицейски служители бяха ранени при сблъсъците.