Съединените щати ще продължат да си сътрудничат тясно с Виетнам. Това увери говорителят на посолството на САЩ в Ханой Камерън Томас-Шах, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му идва, след като миналата седмица Ханой обяви, че ще укрепи връзките с Китай, включително по отношение на отбраната и сигурността. Решението дойде на фона на съревнованието на двете велики сили за влияние.

Лидерите на Виетнам подобриха отношенията с Пекин по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Ханой миналата седмица - три месеца след като засилиха и отношенията си с Вашингтон, когато Джо Байдън пътува до страната - визита, която бе счетена за успех за "бамбуковата дипломация" на Виетнам.

Въпреки изказа в китайско-виетнамското изявление, който може да се разглежда като насочен срещу САЩ, опасенията, които могат да попречат на плановете на Вашингтон да задълбочи отношенията си с Ханой, досега са били подценявани.

След САЩ и Китай бърза да се сближи с Виетнам

След САЩ и Китай бърза да се сближи с Виетнам

Си Дзинпин започва двудневно посещение в страната

"Нашите отношения с Виетнам не са свързани с никоя трета страна", подчерта Томас-Шах. "Тясното ни сътрудничество с нашите виетнамски партньори в различни сектори, като здравеопазване, образование, технологии и търговия, ще продължи в обозримо бъдеще", увери той.

В съвместна декларация, публикувана след посещението на Си, Виетнам и Китай се ангажираха с по-силно сътрудничество в областта на сигурността, включително по отношение на отбранителната промишленост и логистиката.

САЩ също работят за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната с Виетнам.

Карл Тайер, старши експерт по сигурността във Виетнам в Академията на австралийските отбранителни сили в Канбера, заяви, че е малко вероятно тези "амбициозни цели" с Китай да повлияят на сътрудничеството в отбраната с Вашингтон.

САЩ се опитват да подобрят връзките с Виетнам, рискуват да разгневят Китай

САЩ се опитват да подобрят връзките с Виетнам, рискуват да разгневят Китай

Пекин предупреди САЩ да не се насочват към "трета страна", когато се ангажират с други страни в Азия.

Виетнам и Китай се споразумяха и да засилят обмена на разузнавателна информация, за да попречат на "враждебните сили" да подкрепят масови движения като тези, довели през последните години до революции в бившите комунистически страни - за които критиците твърдят, че са насърчавани от Вашингтон.

"Акцентът върху "враждебните сили" не е изненада. Китайските лидери винаги нашепват това в ушите на лидерите на Виетнам. Но не преувеличавайте двустранното сътрудничество между тях по този въпрос. Те няма да споделят информация", подчерта Захари Абуза, професор по политика в Югоизточна Азия в Националния военен колеж във Вашингтон.

"Винаги има разлика между дипломатическите произношения във Виетнам и действителните опасения за сигурността", отбеляза на свой ред Реймънд Пауъл, бивш въздушен аташе към посолството на САЩ във Виетнам, който в момента ръководи проект на Станфордския университет в Южнокитайско море.

Ханой ще продължи да търси безопасната основа между успокояването на политическите очаквания на Пекин и заплахата, която Китай представлява - особено за неговата позиция в Южнокитайско море, където Китай и Виетнам имат противоречиви претенции, допълни той.

САЩ и Виетнам преговарят за мащабна доставка на оръжия

САЩ и Виетнам преговарят за мащабна доставка на оръжия

Сделката все още е в начален етап