Себастиан Курц иска да свика предсрочни избори в Австрия , съобщават австрийски медии.

Самият премиер Себастиян Курц е решил да търси подкрепата на избирателите, след като управляващата коалиция беше разтърсена от корупционен скандал. Скандалът доведе до оставката на Хайнц-Кристиан Щрахе. Той е лидер на Австрийската партия на свободата, която е коалиционен партньор на Себастиан Курц.

Австрийският зам.-канцлер Щрахе подаде оставка

Австрийският зам.-канцлер Щрахе подаде оставка

Това стана след като бе уличен в корупционен скандал

Предложих на президента в Австрия да бъдат проведени предсрочни избори възможно най-скоро, каза на пресконференция във Виена Курц.

По - рано се появиха спекулации, че в средата на юли или през септември австрийците ще избират нов парламент, съобщават австрийски медии.

От своя страна опозиционната Социал-демократическата партия на Австрия отхвърли възможността за голяма коалиция с Австрийската народна партия на Курц.

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще направи изявление за политическата криза, след като разговаря с премиера Себастиан Курц.

Австрийският канцлер Себастиан Курц отказва да работи с вицеканцлера Щрахе

Австрийският канцлер Себастиан Курц отказва да работи с вицеканцлера Щрахе

Причината са разкрития за деяния на Щрахе

Хиляди австрийци протестираха във Виена с искания за оставката на правителството. Виждаха се и лозунги срещу Хайнц-Кристиан Щрахе.

Публикуването на скандалното видео от двете германски медии - "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг" хвърли австрийското правителство в дълбока криза.

Мнозина политолози поставиха под въпрос дали консервативният канцлер Себастиан Курц все още може да управлява коалиция с крайнодясната Партия на свободата. Свикването на предсрочни избори е ясният отговор на спекулациите.