Датският вестник "Берлингске" съобщава, че информатор е предупредил ръководството на най-голямата банка в Дания през 2013 г., че членове на семейството на руския президент Владимир Путин и руските специални служби използват нейното подразделение в Естония за пране на пари.

Според информацията изтекъл вътрешен доклад показва, че ръководството на Danske Bank е знаело "за много по-сериозни обстоятелства, отколкото е заявявало преди".

В статията се допълва, че Danske Bank през 2013 г. е закрила 20 сметки на руски клиенти след информация на информатор, в която се твърди, че естонският клон на банката вероятно е участвал в незаконна дейност. Тогава самоличността на клиентите е била запазена в тайна.

Датското издание е споделило подробности за схемата с група журналисти, борещи се с корупцията и организираната престъпност, както и с британския вестник "Гардиън".

Според "Гардиън" са замесени различни групи фирми, повечето регистрирани в Лондон, включително Lantana Trade LLP, която е регистрирала "фиктивни сметки". Британският вестник твърди, че крайните собственици на Lantana и свързаните партньорства са били руснаци, но "техните самоличности са били скрити зад редица офшорни фирми със седалище в Маршаловите и Сейшелските острови".

Не е ясно как разследващите журналисти са свързали членове на семейството на Путин и руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) с транзакциите.

От Danske Bank са заявили пред "Асошиейтед прес", че са извършили "задълбочено разследване, за да стигнем до дъното на събитията по това време в нашия естонски клон", добавяйки, че няма да коментират "докато не приключи разследването".

Danske Bank по-рано са признавали за незаконни транзакции в естонския им клон в периода между 2011 и 2014 г., включително схеми за изпиране на пари, включващи милиарди долари от Азербайджан.