Американските конгресмени от двете партии възнамеряват да внесат резолюция, според която Вашингтон ще иска връщане на Украйна в границите от 1991 г., както и влизането й в НАТО, информира агенция ТАСС.

В документа се подчертава, че Вашингтон трябва да предостави на Киев военна помощ, да търси победа за Украйна и "възстановяване на нейните международно признати граници от 1991 г. Освен това, според резолюцията, САЩ трябва да предприемат мерки за влизането на Украйна в Северноатлантическия алианс и изплащане на репарации от страна на Русия. Сред спонсорите на инициативата са членовете на Камарата на представителите на САЩ Джо Уилсън и Стив Коен.

Преди да бъде представена официално, резолюцията ще бъде разгледана от комисията по външни работи на Камарата на представителите. Има нарастваща подкрепа в Сената на САЩ за подобен документ.

Някои експерти обаче смятат връщането на Украйна в границите от 1991 г. за нереалистично. Те отбелязват, че Киев не разполага с необходимите средства във военната сфера.

След Майданът в Украйна през февруари 2014 г. властите на Крим и Севастопол проведоха референдум за обединение с Русия. В него участваха над 80% от имащите право на глас. За обединение с Руската федерация са гласували съответно 96,7% и 95,6% от избирателите в Крим и Севастопол. На 18 март 2014 г. руският президент Владимир Путин подписа споразумение за приемане на Република Крим и Севастопол в Руската федерация, а на 21 март този документ беше ратифициран от Федералното събрание.

През септември миналата година в Донецката и Луганската народни републики, както и в Запорожка и Херсонска област се проведоха референдуми по въпроса за присъединяване към Русия. По-голямата част от жителите им бяха за подобен ход. На 30 септември същата година президентът на Руската федерация и ръководителите на регионите подписаха споразумения за присъединяване към Русия. На 4 октомври 2022 г. Путин подписа закони за ратификация на договорите за приемане на ДНР и ЛНР, Запорожка и Херсонска области в състава на Русия.