Сенатът на САЩ в четвъртък категорично отхвърли опитите да се спре продажбата на Турция на изтребители F-16 и комплекти за модернизация на стойност 23 милиарда долара, която администрацията на президента Джо Байдън одобри, след като Турция одобри присъединяването на Швеция към алианса на НАТО, предава Ройтерс.

Сенатът гласува със 13 за и 79 против срещу резолюция за неодобрение на продажбата, внесена от републиканския сенатор Ранд Пол.

Преди гласуването Пол разкритикува правителството на Турция и каза, че разрешаването на продажбата ще насърчи неговото "неправилно поведение". Поддръжниците на продажбата казаха, че е важно Вашингтон да спази думата си към съюзник в НАТО.

Администрацията на Байдън официално информира Конгреса на 26 януари за намерението си да продължи с продажбата на на Турция 40 самолета F-16 на Lockheed Martin и близо 80 комплекта за модернизация на старите машини от този вид, ден след като Анкара завърши напълно ратификацията на членството на Швеция в НАТО.

Продажбата беше задържана месеци наред поради спорни въпроси, включително отказа на Турция да одобри присъединяването на Швеция към военния съюз. Турция за първи път поиска да направи покупката през октомври 2021 г.

Законът за контрол върху износа на оръжия на САЩ дава право на Конгреса да спре голяма продажба на оръжия чрез приемане на резолюция на неодобрение както в Сената, така и в Камарата на представителите. Въпреки че законът е в сила от половин век, нито една подобна резолюция не е преминала нито през Конгреса, нито е оцеляла след президентско вето.

Турция отдавна се стреми да обнови своя флот от F-16 и използва ратификацията на членството на Швеция в НАТО за разменна монета за одобрението на продажбата на нови самолети.

Турският изтребител от пето поколение KAAN направи първи полет

Турският изтребител от пето поколение KAAN направи първи полет

Той е задвижван от два двигателя General Electric