Турският изтребител от пето поколение КААN е осъществил успешно първия си полет, съобщи Reuters.

Припомняме, че проектът TF-X на Турция за проектиране на национален боен самолет беше представен за пръв път през 2016 г. На следващата година местната авиокосмическа компания TUSAS сключи сделка с британската BAE Systems за $125 млн., за да разработи изтребител от последно поколение.

KAAN е публикувала видео, на което се вижда как самолетът е излетял и се е върнал във военновъздушната база "Мюртюд" край Анкара.

Турската аерокосмическа индустрия още не е направила официално изявление.

"КААН полетя, той вече e в небесата", заяви изпълнителният директор на турската авиокомпания "Търкиш Еърлайнс" Билял Екши, цитиран от ТРТ.

Изтребителят може да достигне максимална скорост от 1,8 Мах (2222 км/ч) и е разработен от ТАИ с цел да замени остаряващия флот от F-16 на турската армия. Той е задвижван от два двигателя General Electric, които са използвани и на разработваните от Lockheed Martin F-16.

"Благодарение на KAAN, нашата страна не само ще има изтребител от пето поколение, но ще разполага и с технологии, с които могат да се похвалят няколко страни в света", заяви Халюк Гьоргюн - началник на турската изтребителна компания SSB в свой пост в мрежата "Х" (бивша Twitter).

С резервен план за изтребители Турция натиска САЩ за F-16

С резервен план за изтребители Турция натиска САЩ за F-16

Анкара вече преговаря за 40 самолета Eurofighter с Великобритания и Испания