Правната комисия на американския Сенат публикува материали от изслушванията по контактите на хора от обкръжението на Доналд Тръмп с московската адвокатка Наталия Веселницка и четирима нейни сподвижници, предаде Би Би Си. Става дума за разговори, които са се състояли на 9 юни 2016 г. в "Тръмп Тауър".

Материалите, с обем над 2500 страници, включват стенограми от показанията на редица участници в срещата, включително сина на президента - Доналд Тръмп-младши, и британеца Боб Голдстоун, който е посредничил за организирането й. Обнародвани са също имейли и ръкописни бележки на тогавашния шеф на изборния щаб на Тръмп - Пол Манафорт

Изслушванията се състояха на 7 септември 2017 г., при открити врати. Самият Манафорт и зетят на президента Джаред Къшнър не се явиха пред сенаторите, а Веселницка отговори писмено от Москва.

Срещата в "Тръмп Тауър", често наричана от американските медии одиозна или злополучна, е сред ключовите епизоди в разследването. То беше започнато през месец май миналата година от спецпрокурора Робърт Мълър.

Ако той реши да повдигне обвинение срещу щаба на Тръмп за сговор с Москва, срещата с Веселницка ще има ключово място в обвинителния акт.

Адвокатът на Тръмп Рудолф Джулиани заяви, че Мълър не може да повдигне обвинения срещу самия Тръмп като действащ държавен глава.

Джулиани: Мълър не може да повдигне обвинение срещу Тръмп

Джулиани: Мълър не може да повдигне обвинение срещу Тръмп

От времето на Никсън е прието, че не може да се повдига обвинение срещу действащ президент…

Основна част от публикацията са показанията на Тръмп-младши, на които са отделени 232 страници.

Той заявява, че неговият баща е посетил Москва през 2013 г. във връзка с конкурса "Мис Вселена", правата върху който са били притежание на Trump Organization между 2002 и 2015 г.

В руската столица Доналд Тръмп се е запознал с певеца Емин Агаларов и неговия баща - милиардера Арас Агаларов.

Както и по-рано беше известно, синът на президента твърди, че не е влизал в сговор с никое чуждо правителство.

Подобна е позицията на републиканското мнозинство в правната комисия, чието разследване почти приключи. Представителите на Демократическата партия обаче заявиха, че републиканците искат да го приключат преждевременно.

Сега те разпространиха изявление, в което се казва, че срещата в "Тръмп Тауър" е само един елемент от много по-мащабна картина, потвърждаваща готовността на Тръмп да приеме помощ от руснаците.