Сенатори внесоха законопроект за защита на Америка от шпиони в конгреса на САЩ. Това съобщи републиканецът от Флорида Марко Рубио. Той е един от авторите на инициативата.

Законопроектът "ще позволи на Държавния департамент да откаже визите на онези лица, които са извършили шпионаж" срещу САЩ или са замесени, според Вашингтон, в кражбите на интелектуална собственост.

САЩ посочиха мотивите за решението да затворят мисията на Китай в Хюстън

САЩ посочиха мотивите за решението да затворят мисията на Китай в Хюстън

Ние наредихме на Китай да затворят генералното консулство в Хюстън

Инициативата обаче предвижда възможността да се откажат от тези ограничения, ако е необходимо, "например за изпълнение на задълженията на Съединените щати съгласно споразумението за централата на ООН".

"Съгласно действащото законодателство китайските комунистически партийни кадри, изгонени от САЩ, могат незабавно да кандидатстват за нова виза", се обяснява в съобщението. Законопроектът предлага да се измени законодателството за имиграцията по такъв начин, че това да не е позволено.

САЩ затвориха консулството на Китай в Хюстън

САЩ затвориха консулството на Китай в Хюстън

САЩ дадоха 72 часа на Китай да затвори консултството си в Хюстън

"Миналата седмица китайското консулство в Хюстън беше затворено, след като стана център за шпионските операции на Комунистическата партия на Китай за подкопаване на нашата сигурност и демокрация. Съединените щати трябва да предприемат всички мерки, за да гарантират сигурността на нашата страна" - каза Рубио във връзка с внасянето на законопроекта в конгреса.

На 21 юли Вашингтон поиска от Пекин да затвори генералното консулство в Хюстън в рамките на 72 часа поради "кражба на американски технологии", "неправилно използване" на системите за обмен на студенти и "поведение, несъвместимо със стандартната практика на дипломация".

САЩ затвориха консулството си в Чънду

САЩ затвориха консулството си в Чънду

Напрежение с Пекин

Китайското външно министерство в същия ден обеща ответни мерки, а на 24 юли обяви "огледално противодействие" - закриването на дипломатическата мисия на САЩ в Чънду.

Китай нареди да се затвори консулството на САЩ в Чънду

Китай нареди да се затвори консулството на САЩ в Чънду

Ответна мярка на затварянето на китайското консулство в Хюстън

Пекин счита обвиненията на американската страна срещу служителите на Генералното консулство на КНР в Хюстън за шпионаж за клеветнически и предлага на Вашингтон "да поправят грешката", за да нормализират двустранните отношения.