Твърде много хора имат достъп до най-близките тайни на правителството на САЩ и централен орган трябва да наблюдава процеса на класифициране. Това каза в неделя сенаторът Марк Уорнър, председател на комисията по разузнаване на Сената на САЩ, по повод на изтичането на секретни документи, съобщава "Ройтерс".

Уорнър заяви пред ABC News, че "след като стигнем до това най-високо ниво на класификация, може би ще имаме твърде много хора, които ги разглеждат, тъй като това са над 4 милиона души с разрешения".

Влиятелната позиция на сенатора от Вирджиния придава тежест на препоръките му, докато администрацията на президента Джо Байдън проучва работата с разузнавателна информация и търси начини за пресичане на бъдещи изтичания.

Уорнър каза, че Агенцията за национална сигурност (АНС) е претърпявала изтичане на информация в миналото и вътрешният контрол ограничава копирането на документи.

Пентагонът нарече последното изтичане на информация "умишлено престъпно деяние".

Уорнър каза още, че не всеки, който работи с документите, трябва да може да види целия документ.

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, може да лежи в затвора 15 години

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, може да лежи в затвора 15 години

2 обвинения му бяха повдигнати

Припомняме, че на по-рано стана ясно, че войникът от Националната въздушна гвардия на САЩ Джак Дъглас Тейшейра, обвинен в изтичане на секретни документи на Пентагона, може да получи до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че изтичането на строго секретните разузнавателни документи онлайн не е попречило на сътрудничеството между САЩ и техните глобални съюзници и партньори.

Президентът на САЩ Джо Байдън похвали федералните служители на реда за техните бързи действия при идентифицирането и задържането на предполагаемия източник на изтичане на класифицирана информация, въпреки че медии първи посочиха заподозрения Джак Тейшейра.

Байдън беше информиран за ареста на Тейшейра, но омаловажи изтичането на информация.

"Не се притеснявам от изтичането на информация, но се притеснявам, че се е случило, каза той в Дъблин. — Но няма нищо, което да е от голямо значение."

Разпространението на някои от най-чувствителните разузнавателни данни на страната разкри, че САЩ тайно следят своите съюзници и съдържа информация за силата на руските войски и военното планиране на Украйна.

Байдън призова за повече сигурност след изтеклите секретни документи

Байдън призова за повече сигурност след изтеклите секретни документи

След като по-рано в изявление омаловажи разкритията