Сенаторът от Републиканската партия Марко Рубио представи за разглеждане в американския Сенат законопроект "За сдържане на авторитарни военни действия", съобщи VoA. Рубио е заместник-председател на сенатската комисия по разузнаването и член на комисията по външна политика.

Внесеният от сенатора законопроект предвижда незабавно въвеждане та строги персонални санкции срещу президента на Русия Владимир Путин и други високопоставени лица в руското правителство в случай, че Русия предприеме военно нахлуване в Украйна. На сайта на Рубио се посочва, че това е първият подобен документ, в който се предвиждат санкции персонално срещу Путин и срещу сектори на руската икономика, "от които зависи личното обогатяване на режима му".

В САЩ готвят пакет от нови санкции срещу Русия и лично срещу Путин

В САЩ готвят пакет от нови санкции срещу Русия и лично срещу Путин

Като част от "Закон за защита на суверенитета на Украйна"

"Основна част от всяка стратегия, целяща да принуди Владимир Путин да отстъпи, е в това да направим последиците от подобно нахлуване изключително болезнени за олигарсите, благодарение на които той контролира Русия", отбелязва Рубио.

"Изглежда президентът Байдън не разбира, че Америка трябва да демонстрира сила и решителност, а не слабост. Призовавам колегите си от Сената са работят с мен за приемането на този законопроект докато не е станало твърде късно." - апелира сенаторът.

Във внесения от него законопроект се предвиждат и санкции срещу газопровода "Северен поток-2" в случай, че Русия нахлуе в Украйна.

Русия предупреди САЩ: санкции срещу Путин ще доведат до разрив на отношенията

Русия предупреди САЩ: санкции срещу Путин ще доведат до разрив на отношенията

Кремъл гледал на американския проект за санкции "изключително негативно"

По-рано беше съобщено, че група сенатори от Демократическата партия е подготвила законопроект, предвиждащ налагане на нови санкции срещу Русия в случай на изостряне на ситуацията около Украйна. В него също са заложени санкции срещу Путин, както и срещу руския премиер Михаил Мишустин, министрите на външните работи и отбраната Сергей Лавров и Сергей Шойгу, началника на Генералния щаб и поне три руски финансови организации, включително Сбербанк, ВТБ и Газпромбанк.

В четвъртък сенаторите не одобриха законопроект на републиканеца Тед Круз за санкции срещу Москва и "Северен поток 2".