САЩ трябва да запазят ядрената си триада. Това становище беше изразено на брифинг по интернет от ръководителя на Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ Джак Рийд, представляващ управляващата Демократическа партия.

"Трябва да модернизираме триадата. И, по мое мнение, да я запазим. По стратегически причини", каза влиятелният американски депутат, коментирайки плановете за модернизация на американския ядрен арсенал. По негова оценка "тази концепция е била успешна от около 70 години".

"Въпреки това, ние трябва да разгледаме разходите за всяка система и оръжие", каза Джак Рийд, който представлява Род Айлънд в Сената. Той потвърди, че има предвид, наред с други неща, новия американски стратегически бомбардировач B-21.

В същото време сенаторът уточни, че не говори за отказ от някои елементи от скъпия план за модернизация на американския ядрен арсенал, а в полза на изграждането на "тези системи по ефективен начин".

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

Модернизация на ядрения военен комплекс от стратегически съображения, а не за спестяване на пари

По-рано американските медии съобщиха, че новият президент на САЩ Джо Байдън възнамерява да преразгледа програмата за ядрена модернизация, включително производството на нова наземна междуконтинентална балистична ракета. Предполага се, че тя трябва да замени Minuteman III, която е на в САЩ от 70-те години на миналия XX век.