Трима сенатори демократи подадоха съдебен иск срещу решението на президента Доналд Тръмп да назначи Матю Уитакър за изпълняващ длъжността министър на правосъдието, предаде радио "Свободна Европа".

Сенаторите Ричард Блументал, Шелдън Уайтхаус и Мейзи Хироно посочват, че Тръмп е нарушил американската конституция, назначавайки Уитакър без той да е утвърден от Сената.

Матю Уитакър ще е и.д. главен прокурор на САЩ

Матю Уитакър ще е и.д. главен прокурор на САЩ

Тръмп подбира екип

Назначението породи опасения, че чрез него Тръмп се опитва да ограничи разследването на спецпрокурора Робърт Мълър по руската намеса в американските избори приз 2016 г.
Реакция последва включително в средите на Републиканската партия. Влиятелни републиканци предупредиха, че разследването на Мълър трябва да продължи.

Преди назначаването си Уитакър стана известен с предложенията си за ограничаване на правомощията на Мълър. Вчера Тръмп заяви пред телевизия Fox news, че не е знаел за тези негови изявления, с което предизвика остри реакции в публичното пространство. Твърдението му беше определено като смехотворно и лъжливо.

От своя страна Робърт Мълър заяви, че изпълняващият длъжността министър на правосъдието не може да ограничи правомощията му, които са постановени през май 2017 г. - това би означавало да се опита да промени със задна дата документ, притежаващ правна сила.

Припомняме, Тръмп назначи Матю Уитакър на 7 ноември, след като отстрани от поста Джеф Сешънс. Ексминистърът на правосъдието беше упрекван от Тръмп за решението си доброволно да се откаже да контролира разследването на руската афера, тъй като самият той беше сред уличените за контакти с Москва.

Десетки хиляди в САЩ искат разследването на Мълър да не бъде спирано

Десетки хиляди в САЩ искат разследването на Мълър да не бъде спирано

След уволнението на правосъдния министър и главен прокурор Сешънс