Американски сенатори от Демократическата и Републиканската партия призоваха президента Джо Байдън да изгони 300 руски дипломати от САЩ, ако Москва не издаде повече визи за американци, които да представляват Вашингтон в Русия, предаде "Ройтерс".

Предложението на председателите на комисиите по външните работи и разузнаването към Сената на САЩ - демократите Боб Менендес и Марк Уорнър и републиканците Джим Риш и Марко Рубио - би отбелязало рязка ескалация в продължаващия спор за персонала на посолствата на двете страни на фона на напрежението между Вашингтон и Москва.

Посолството на САЩ в Русия съкращава персонала си със 75%

Посолството на САЩ в Русия съкращава персонала си със 75%

Спира неимигрантски визи, всеки американец с изтекла руска виза да напусне до 15 юни

Русия през август забрани на посолството на САЩ в Москва да задържа, наема или сключва договори с руски или персонал на трети страни, с изключение на охраната, принуждавайки американската дипломатическа мисия да освободи 182-ма служители и десетки контрактори, уточниха преди от Държавния департамент.

Това означава, че в Русия има само около 100 американски дипломати, в сравнение с 400 руски дипломати в САЩ, изтъкнаха сенаторите.

"Тази непропорционалност в дипломатическото представителство е неприемлива. Съответно, Русия трябва да издаде достатъчно визи, за да се доближи до паритета между броя на американските дипломати, служещи в Русия, и броя на руските дипломати, служещи в САЩ", пишат сенаторите в писмо до Байдън.

Ако Москва не стори това, те настояха, че Байдън трябва да започне изгонването на 300 руски дипломати.

Белият дом и Държавният департамент засега не са коментирали темата.

Русия експулсира дипломати на САЩ от Москва

Русия експулсира дипломати на САЩ от Москва

След спиране издаването на визи на руснаци, общо 10 американски дипломати трябва да напуснат до 21 май