Москва усеща подкрепата на Пекин в отстояването на принципните руски подходи към формирането на архитектура за сигурност в Европа и оценява позицията на Китай по ситуацията около Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в сряда във видеообръщение към участниците в конференцията "Русия и Китай: сътрудничество в нова ера", предава ТАСС.

"Хибридната война срещу Русия, отприщена от колективния Запад, открива нови възможности за разширяване на сътрудничеството между Москва и Пекин," заяви руският външен министър Сергей Лавров

Според Лавров "тектоничните промени в сегашния геополитически пейзаж служат като допълнителен катализатор за задълбочаване на външнополитическата координация между Москва и Пекин".

"Заедно с нашите китайски приятели, ние се придържаме към конструктивен подход за изграждане на отношения с трети държави. В същото време позициите ни по по-голямата част от актуалните въпроси от глобалния и регионалния дневен ред съвпадат или са много близки", добави той.

Ръководителят на руското външно министерство подчерта, че Китай отдавна е основният външнотърговски партньор на Руската федерация. "Нашите икономики успешно се допълват взаимно. През миналата година двустранната търговия нарасна с една трета и достигна исторически връх, надхвърлящ 140 милиарда долара. Сериозна положителна динамика се наблюдава и сега", каза той.

Русия се чуди дали ѝ трябват връзки със Запада, сближава се с Китай

Русия се чуди дали ѝ трябват връзки със Запада, сближава се с Китай

Москва ще разчита само на държави, които "не играят по свирката" на Запада

"Русия и Китай системно изпълняват всички одобрени програми за сътрудничество. Енергийното партньорство придоби стратегически характер. Реализират се големи проекти в областта на промишлеността, селското стопанство, транспорта. Изграждането на пътни и железопътни мостове през река Амур е завършено. Скоро ще започне движението по тях." подчерта Лавров.

Припомняме обаче, че Китай например спря достъпа до своето въздушно пространство на пререгистрираните лизинговани самолети, чийто статут засега е неясен. Също така Китай обяви, че няма да доставя части за вносните самолети в нарушение на западните санкции

Китай иска зелен коридор за износа на зърно от Русия и Украйна

Китай иска зелен коридор за износа на зърно от Русия и Украйна

Политика на Пекин