Доставките на оръжия за Украйна не могат да донесат мир в страната. Това заяви китайският външен министър Уан И.

По негови думи санкциите и натискът не могат да разрешат дилемата за европейската сигурност.

Той призова Москва и Киев да продължат мирните преговори, а НАТО и Европейският съюз да "проведат всеобхватен диалог с Русия".

Китай се противопоставя на въоръжаването на международното икономическо и финансово сътрудничество и принудата на други държави да избират страна, подчерта Уанг.

Трябва да внимаваме да не провокираме групова конфронтация чрез конфликта между Русия и Украйна, който ще представлява сериозна заплаха за глобалната сигурност и стабилност, предупреди той.

Украйна предлага Китай да стане гарант за сигурността й

Украйна предлага Китай да стане гарант за сигурността й

Преговорите след срещата в Истанбул са в застой

През март американският президент Джо Байдън предупреди китайския си колега Си Дзинпин с последствия, в случай че Пекин подкрепи Москва за инвазията. От своя страна китайският лидер подчерта, че страната му няма намерение да води войни, нито да участва в такива.

Въпреки че към момента няма признаци Китай да подкрепя Русия в заобикалянето на санкциите, предлага подкрепа чрез повтаряне на руските твърдения, че САЩ управляват мрежа от оръжейни биолаборатории в Украйна и по света.

Освен това Пекин многократно посочва, че поддържа "безграничното" приятелство, което Си и руският президент Владимир Путин заявиха на срещата си преди Зимните олимпийски игри през февруари в Пекин.

В началото на май стана ясно, че външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е предложил на Китай да стане гарант за сигурността на страната.

Предложението за създаване на международен механизъм за гаранции за сигурността на Украйна беше представено официално от Киев за първи път по време на разговори с руска делегация в Истанбул в края на март. Ако бъде създаден такъв механизъм, Украйна ще се ангажира, наред с други неща, да не се присъединява към никакви военно-политически съюзи.

Китай: С Русия градим нов модел на международните отношения

Китай: С Русия градим нов модел на международните отношения

Той включвал избягване на конфронтации или обединяване срещу трети страни