Към края на първата четвърт на 21 век Русия ще бъде застрашена от недостиг на работна сила. Това сочат статистически данни за демографското състояние на страната, пише Интерфакс.

Числеността на трудоспособното население в Русия до 2025 година ще намалее с 10 милиона души, е съобщил секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев на съвещание в Южно-Сахалинск. По думите му страната навлиза в най-сложния от демографска гледна точка период.

„Предполага се, че числеността на населението в трудоспособна възраст от 2011 до 2025 година ще намалее с не по-малко от 10 милиона души, като при това резервите за повишаване на икономическата активност в млада и старша възраст са фактически изчерпани. Това налага нови решения и мерки за привличането в нашата страна на висококвалифицирана работна сила от т.н. „средна класа", която е способна да решава въпросите на модернизацията", изтъква той.

По думите му за решаването на натрупаните проблеми по нареждане на президента на Руската федерация се разработва концепция за държавната миграционна политика.

„Ние повсеместно се натъкваме с това, че реализацията на набелязаните планове и решаването на задачите на прехода за преминаване към иновативна икономика се възпрепятстват заради недостиг на висококвалифицирани кадри, предимно от средното професионално ниво", посочва руският представител. Той заявява, че е предложил в Русия да бъде създаден инженерен корпус и висококвалифицирани кадри по най-необходимите и работещи специалности.

По данни на Руския статистически институт към първи юни населението на страната е съставлявало 142,8 милиона души. За периода януари-май 2011 година населението на страната е намаляло с 86 200 души. За последните години миграционният приток компенсира само с 33,4 % загубата на население.

На заседание на правителството на 11 август премиерът Владимир Путин даде положителна оценка на намаляване на показателите на смъртността. По данни, изнесени от здравния министър Татяна Голикова, миналата година в Русия са се родили най-много деца 1 789 000, а детската смъртност е намаляла на 2,8 %.