Сеул ще достави на Варшава повече от 800 южнокорейски танка К2, съгласно споразумението, сключено във вторник.

Това съобщи полската Агенция по въоръженията.

"На 9 юли т.г. Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ, полският държавен отбранителен концерн) и Hyundai Rotem Company подписаха ново споразумение за консорциум, което ще бъде в основата на поръчка за доставка на танкове K2PL за полските въоръжени сили", се казва в съобщението.

Тя отбеляза, че "страните подписаха ново споразумение за консорциум, за да се адаптират към променящите се условия на бъдещата поръчка и да изпълнят очакванията, поставени пред PGZ SA и Hyundai Rotem Company от правителствата на двете страни".

PGZ коментира пред Агенцията по въоръженията, че споразумението "също така проправя пътя за подписване на допълнителни споразумения, по-конкретно - насочени към трансфер на технологии, стартиране на производството, както и поддръжка на доставените продукти".

Както припомня Агенцията по въоръженията, "през 2022 г. беше подписано рамково споразумение между Агенцията по въоръженията и Hyundai Rotem, което предвижда доставката на 820 танка K2 в конфигурация K2PL, от които 500 танка K2PL ще бъдат произведени в Полша".

Южна Корея обмисля да купи бойни дронове от Полша

Южна Корея обмисля да купи бойни дронове от Полша

Сеул се надява така да насърчи износа на свои оръжия за Варшава

Новото правителство на Полша, което спечели парламентарните избори през декември миналата година, многократно е критикувало плановете на своите предшественици за увеличаване на числеността на армията и договорите, възложени на Министерството на отбраната. По-специално беше заявено, че всички договори ще бъдат предоговорени.

САЩ отпусна $2 млрд. военен заем на Полша

САЩ отпусна $2 млрд. военен заем на Полша

Споразумението е част от програмата за модернизация на полската армия

По-късно новото ръководство на полската армия обяви, че разходите за отбрана ще останат високи. В годишния бюджет, одобрен от полския президент Анджей Дуда, се предвиждат разходи за отбрана в размер на 118 млрд. злоти (около 29 млрд. долара), което представлява 3,1 % от БВП, планирани за 2024 г.