За да постигне пробив в преговорите между Пхенян и Вашингтон, ръководството на Южна Корея тайно готвило посещение в Съединените щати на сестрата на лидера на КНДР Ким Чен-ун - Ким Йе-Чжон, но Сеул не успял да изпълни плана си. Това съобщи в сряда японският вестник "Йомиури", позовавайки се на американски, южнокорейски и японски източници.

Ким Чен-ун се извини за убийството на южнокореец
Обновена

Ким Чен-ун се извини за убийството на южнокореец

Пхенян съобщи, че военните са произвели повече от 10 изстрела

Предполагаше се, че пътуването до Съединените щати на сестрата на лидера на КНДР, която се ползва с неговото специално доверие и дори се смята за "човек номер две" в страната, ще помогне за преодоляване на задънената улица в преговорите между Вашингтон и Пхенян. Сеул също твърди, позовавайки се на източници, че успешното провеждане на такова посещение през октомври ще даде на ръководителя на САЩ Доналд Тръмп допълнителни козове на предстоящите президентски избори на 3 ноември в САЩ.

Съществуват значителни различия в позициите на Вашингтон и Пхенян - американската страна настоява за големи отстъпки при елиминирането на ядрената програма на КНДР, докато последната се застъпва за отмяна на строги икономически санкции срещу Северна Корея. Според източници Сеул е предложил да направи основното съдържание на посещението приемането на декларация за края на корейската война от 1950-53 г., която законно продължава и до днес.

Ким Чен-ун свика конгрес за януари за новата петилетка

Ким Чен-ун свика конгрес за януари за новата петилетка

Той "оцени постиженията и недостатъците" от последния конгрес

Южнокорейското ръководство планира да постигне споразумение за пътуването на Ким Йе-Чжон по време на преговори с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който възнамеряваше да посети Сеул на 7-8 октомври. Посещението му обаче бе отменено в последния момент. В резултат на това, според източници, не е останало време за изработване на решение за пътуването на сестрата на лидера на КНДР.

Преди това Ким Йе-Чжон заемаше поста първи заместник-ръководител на отдела за пропаганда и агитация на Централния комитет на Корейската работническа партия (WPK). От края на миналата година обаче, според японския вестник "Асахи", тя става първият заместник-ръководител на Организационния отдел на Централния комитет, който отговаря за ключовите кадрови въпроси. През март тя също подписа документи за отношенията на Пхенян със Сеул и Вашингтон. Според "Асахи" това показва, че влиянието на сестрата се разпростира върху сферата на външната политика.