"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, напротив - ще ѝ донесе ползи. Това обяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер в интервю за "Билд".

"Говорим за съкращаване на маршрутите за доставка и за създаването на нови структури за снабдяване", подчерта Алтмайер.

Зеленски иска чрез Тръмп да разреши в полза на Украйна спора за "Северен поток 2"

Зеленски иска чрез Тръмп да разреши в полза на Украйна спора за "Северен поток 2"

"Това е единственият човек, който, сигурен съм, ще реши този въпрос в полза на Украйна"

Той уточни, че в близките години потребността на Германия от газ щяла да се увеличи значително. Това се дължало на обстоятелството, че страната скоро ще се откаже от въглищата и ядрената енергетика и ще бъде принудена да премине към газотурбинни електроцентрали през преходния период.

Според министъра по същата причина Берлин се интересува от изграждането на терминали за получаване на американски шистов газ.

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди европейските страни за възможни санкции срещу участниците в "Северен поток 2". В същото време американският държавен глава добави, че "хората имат право да правят това, което искат".

Тръмп обмисля санкции срещу страните в проекта "Северен поток 2"

Тръмп обмисля санкции срещу страните в проекта "Северен поток 2"

За да "защити" Германия от свръхзависимост от Русия

Според Тръмп в опитите да попречат на проекта САЩ "защитават" Германия от Русия. Президентът също така подчерта, че Вашингтон разполага с достатъчно втечнен природен газ, за да удовлетвори европейското търсене на въглеводороди.

Проектът "Северен поток 2" включва строителството на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие, по дъното на Балтийско море, до бреговете на Германия. Новият газопровод се предвижда да бъде построен в близост до съществуващия "Северен поток". Завършването на проекта е планирано за края на 2019 г.

Освен САЩ и Украйна, против реализирането на проекта се обявяват Литва, Латвия, Полша, които наричат "Северен поток 2" политически мотивиран. Украйна се опасява от загубата на приходите си от транзита на руски газ, САЩ пък активно лобират в ЕС за своя втечнен природен газ. Австрия и Германия подкрепят проекта.

Литва негодува срещу незачитането в ЕС във връзка със "Северен поток 2"

Литва негодува срещу незачитането в ЕС във връзка със "Северен поток 2"

"Северен поток 2" бил пример за незачитане на основите на политиката и единството в ЕС