Северна Корея показа дузина усъвършенствани междуконтинентални балистични ракети на нощен военен парад, което според държавните медии е доказателство за огромния ядрен потенциал на страната, информира СиЕнЕн.

Ракетите преминаха тържествено през площад Ким Ир Сен в Пхенян.

Широкоочакваното събитие, което отбеляза годишнината от основаването на севернокорейската армия, идва по-малко от два месеца след като лидерът Ким призова за експоненциално увеличаване на ядрения арсенал на страната си в отговор на това, което той твърди, че е заплаха от Южна Корея и САЩ.

Миналата година Северна Корея тества повече ракети от когато и да било в историята си, включително междуконтинентална балистична ракета (ICBM), която на теория може да удари континенталната част на САЩ.

Северна Корея се готви за военен парад

Северна Корея се готви за военен парад

Ким Чен-ун призова за укрепване на армията

Такава ракета от типа Hwasong-17 според анализаторите е демонстрирана по време на парада. Преди самия парад сателитни снимки показаха 17 мобилни пускови установки за балистични ракети, подредени в подготовка за демонстрацията.

Освен междуконтиненталните балистични ракети, севернокорейските държавни медии съобщиха, че на парада са били показани тактически ракети и крилати ракети с голям обсег.

Режимът на Ким използва военните си паради, за да укрепи вътрешната подкрепа за своите военни програми, като същевременно изпраща сигнал на Съединените щати, Южна Корея и други, че е готов да отвърне на удара при всяка атака.

Северна Корея повишава бойната си готовност

Северна Корея повишава бойната си готовност

Северна Корея отбелязва 75-ата годишнина от основаването на Корейската народна армия