Северна Корея продължава да експлоатира някои ядрени съоръжения и нейните дейности остават "повод за сериозно безпокойство". Това обявиха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е под егидата на ООН, съобщава "Франс прес".

"Продължаването на ядрената програма на КНДР е крещящо нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и буди дълбоко съжаление", изтъква МААЕ в доклада си.

В САЩ предупреждават, че наводнение може да е повредило ядрен реактор в Северна Корея

В САЩ предупреждават, че наводнение може да е повредило ядрен реактор в Северна Корея

Йонбион има ядрени реактори, инсталации за преработка на гориво и съоръжения за обогатяване на уран

Сред дейностите през периода след последния ѝ доклад през август 2019 г., МААЕ заяви, че има "индикации, съответстващи на производството на обогатен уран" в докладвания ядрен полигон Йонбьон.

Базираната във Виена МААЕ отбелязва в доклада си, че не е имала достъп до полигона Йонбьон или други обекти в Северна Корея, като основава анализа си на "наличната за нея информация", включително информация от открити източници и сателитни изображения.

В него се казва, че поради очевидното отсъствие на пара или охлаждаща вода в Йонбьон, "е почти сигурно, че реакторът остава затворен от началото на декември 2018 г.".

Южна Корея внимателно наблюдава КНДР заради миниатюрни ядрени устройства

Южна Корея внимателно наблюдава КНДР заради миниатюрни ядрени устройства

Отчита, че ядрената технология на Северна Корея достига "значително" ниво

Но има индикации за текуща поддръжка на реактора, включително редовното присъствие на вероятен танкер с въглероден диоксид, както и за други свързани дейности, се добавя в доклада.

Вчера властите в САЩ пък отправиха официално предупреждение срещу балистичните дейности на Северна Корея, които "продължават и са значителна заплаха за регионалната и световната стабилност", като описват в детайли усилията на комунистическата държава да се снабди с материали, които могат да бъдат използвани за производството на балистични ракети.

Междувременно американският сайт 38 North съобщава, че въоръжените сили на Северна Корея са започнали подготовката за военния парад в чест на 75-ата годишнина от основаването на Корейската трудова партия.

Репетиция за парада е документирана от сателити на 31 август на летище "Мирим" в Пхенян. В репетицията са участвали военнослужещи и бойна техника. Очаква се, че големият парад ще бъде на 10 октомври.