Северна Корея е разрушила тунелите на ядрения си полигон във връзка с инициативата за намаляване на регионалното напрежение, съобщава БиБиСи.

Чуждестранни журналисти коментират, че са свидетели на голяма експлозия на полигона "Пунгери". Пхенян предложи да закрие обекта по-рано тази година като част от дипломатическото сближаване с Южна Корея и САЩ.

Учените предполагат, че полигонът се е сринал частично след последния тест през септември 2017 г., което го прави практически неизползваем. На независимите инспектори не бе позволено да присъстват.

Датата на срещата с Ким може да бъде променена, обяви Тръмп

Датата на срещата с Ким може да бъде променена, обяви Тръмп

През "следващата седмица" ще стане ясно

Три тунела са сринати в поредица от експлозии пред около 20 избрани международни журналисти. Два взрива са извършени сутринта, а четири следобед.

"Вратите към тунелите са "театрално окичени" с "жици навсякъде". Изкачихме се в планината и наблюдавахме детонацията от около 500 метра. Имаше огромна експлозия, можеше да се почувства, имаше прах около нас, топлина, взривът беше изключително силен", съобщава журналистът Том Чешиър от "Скай нюз".

Подозрения, че Северна Корея не прекратява ядрената програма

Подозрения, че Северна Корея не прекратява ядрената програма

Ким Чен-ун я продължавал в памет на дядо си

Северна Корея е провела шест ядрени изпитания от 2006 г. в системата от тунели, изкопани под планината Мантап, Смята се, че е основното ядрено съоръжение на КНДР.

Тестовите устройства са заровени дълбоко в края на тунелите и се запълват, за да се предотврати изтичането на радиоактивни вещества.

Русия скастри САЩ за Северна Корея, Иран и Венецуела

Русия скастри САЩ за Северна Корея, Иран и Венецуела

Заплахите на Вашингтон към Северна Корея били риск за целия регион