Изтезания, унижения и принудителни самопризнания са широко разпространени в системата за задържане под стража в Северна Корея, която се отнася с хората по-зле от животни. Това се посочва в доклад на международната правозащитна организация Human Rights Watch ("Хюман райтс уоч"). 

"Хюман райтс уоч", чието седалище е в САЩ, е интервюирала десетки бивши арестувани и длъжностни лица в Северна Корея, за да подчертае нечовешките условия в арестите, които често представляват изтезания.

Въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея, обвинявана в широко разпространени нарушения на правата от страна на ООН и други критици, е "затворена" държава, като се знае малко за нейната система за наказателно правосъдие.

Лошото отношение към арестуваните - побой с пръчка или ритане - е "особено грубо" в ранните етапи на предварителното задържане, са казали интервюираните.

"Наредбите казват, че не бива да има побоища, но ние се нуждаем от признания по време на разследването и ранните етапи на предварителното производство", казва бивш полицай и допълва: "Така че трябва да ги удряш, за да получиш признанието."

Бивши арестанти са уточнили, че са били принудени да седят неподвижни на пода, коленичили или с кръстосани крака, по 16 часа на ден, като дори трепване води до наказание.

Наказанията варират от удряне - с ръце, пръчки или кожени колани - до принуждаването им да тичат в кръг около двор до 1000 пъти.

"Ако аз или други мръднем (в килията), охранителите нареждат на мен или на всички съкилийници да протегнем ръцете си през килиите и те ги тъпчат многократно с ботушите си", каза бившият задържан Пак Джи Чеол.

Юн Чен Чеол, друг бивш задържан, добави: "Там просто се отнасят с теб така, сякаш си по-малко от животно, и в крайна сметка се превръщаш в това."

Някои от интервюираните жени свидетелстват за широко разпространено сексуално насилие в арестите.

Ким Сун Чен, бивш търговец на около 50 години, избягала от Северна Корея през 2015 г., е казала, че е била изнасилена от разпитващия я в център за задържане.

Друг полицай я е нападнал сексуално, като я е докосвал под дрехите, докато я е разпитвал, добави Ким, но каза, че е била "безсилна да се съпротивлява".

Докладът призовава Пхенян да "прекрати ендемичните изтезания и жестокото, нечовешко и унизително отношение при задържане" и настоява Южна Корея, САЩ и други страни членки на ООН да "притискат публично и зад сцената севернокорейското правителство".

Севернокорейският вожд Ким Чен-ун е третото поколение от семейството му, което управлява страната, където държавното следене е широко разпространено и несъгласието не се толерира.

Страната вече е обвинена от ООН в "систематични, широко разпространени и груби" нарушения на правата на човека, които варират от изтезания, извънсъдебни убийства до поддържане на затворнически лагери.

Пхенян твърди, че защитава и насърчава "истинските човешки права" и казва, че няма основание Западът да се опитва да установи стандарти за правата на човека за останалия свят.

Комунистическата държава осъжда международната критика по въпроса като клеветническа кампания за подкопаване на нейната "свещена социалистическа система".