Около 100 руснаци отлетяха за частна обиколка в Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Те са първата чуждестранна група, посетила изолираната страна след пандемията от COVID-19. Забележителното пътуване беше обобщено от руското посолство като "Пхенян отваря вратата си".

Северна Корея затвори границите си, налагайки някои от най-строгите ограничения по време на пандемията. При инцидент беше застрелян южнокореец, изплувал по погрешка в нейните води.

Полет на севернокорейската компания "Еър Корио" (Air Koryo), оперираща със застаряващ флот от предимно руски самолети, превози 100-те посетители до международното летище в Пхенян.

Руското посолство съобщи, че в групата има представители на туристическия бизнес и "пътешественици от буквално всички части на Русия от Калининград до Владивосток", които ще прекарат четири дни в разглеждане на забележителности на север, включително голям ски курорт.

След три години пауза Северна Корея отново открехва вратата към света

След три години пауза Северна Корея отново открехва вратата към света

КНДР се готви да възобнови чуждестранната си дипломатическа дейност

"Ще очакваме с нетърпение нови срещи с туристи от Русия!", гласи съобщението. Споменатият ски курорт е известен проект за развитие, ръководен от лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, след като той пое властта през 2011 г.

По-рано южнокорейската информационна агенция "Йонхап", позовавайки се на руската информационна агенция ТАСС, съобщи, че 97 руснаци, сред които млади скиори, са заминали от далекоизточния руски град Владивосток на първа групова обиколка до Северна Корея след пандемията.

Визитата идва, след като през септември 2023 г. Ким и руският президент Владимир Путин се срещнаха на север от Владивосток и обещаха по-тясно икономическо и военно сътрудничество на фона на обвиненията на Вашингтон, че Пхенян помага на Москва във войната в Украйна.

КНДР отваря граници за чужденци за първи път след  COVID-19

КНДР отваря граници за чужденци за първи път след COVID-19

Все още Пхенян не го оповестява официално