Северна Корея се готви да възобнови чуждестранната си дипломатическа дейност, съобщава "Файненшъл таймс".

Лидерът ѝ Ким Чен-ун постепенно отваря повторно изолираната страна, която беше блокирана зв продължение на три години по време на пандемията от коронавирус.

Очаква се през следващите месеци Пхенян върти на ротация чуждестранните си пратеници, след като почти всички дипломатически пътувания бяха прекратени от началото на пандемията през 2020 г.

Дипломати и анализатори смятат, че подновеното присъствие на севернокорейски служители в чужбина ще увеличи ангажираността с Пхенян и ще позволи добиване на по-добра представа за изолирания режим, който беше в ограничен контакт с външния свят по време на пандемията.

Официални представители на Северна Корея наскоро възобновиха пътуванията до Владивосток, в Далечния изток на Русия, и до Пекин, полагайки основата за по-голяма ангажираност с ключовите съюзници на режима.

Пандемията не отстъпва в Северна Корея

Пандемията не отстъпва в Северна Корея

Близо 2,5 млн. души са болни

Северна Корея разполага с посолства в повече от 45 държави, а преди пандемията над 20 държави имаха свои дипломати в Пхенян, като Великобритания, Германия и Швеция. Повечето обаче напуснаха страната в първите месеци на 2020 г., тъй като тя затвори границите си в опит да предотврати проникването на вируса.

Търговията със стоки между Северна Корея и Китай - нейният най-голям търговски партньор, се увеличи през миналата година, осигурявайки спасителен пояс за една от най-бедните и изолирани държави в света. КНДР страда от недостиг на храна след спада на търговската ѝ дейност поради затварянето на границите, като ситуацията се усложни от слабата реколта и природните бедствия.

Предварителните стъпки на Ким към повторно отваряне предполагат, че повечето от 26-те милиона жители на Северна Корея в крайна сметка ще бъдат изложени на COVID-19, без да бъдат ваксинирани. Въпреки предложенията за доставки на ваксини от международната общност, няма доказателства за масова ваксинационна кампания в страната, която призна огнище на варианта Омикрон едва миналата година.

Северна Корея отхвърли милиони дози ваксини от Китай

Северна Корея отхвърли милиони дози ваксини от Китай

Пхенян настоява, че все още не е регистрирал нито един заразен с коронавируса