Северна Корея е отхвърлила около 3 млн. дози китайска ваксина срещу COVID-19, което показва, че те трябва да бъдат дадени на страни с по-голяма нужда. Това обявиха от УНИЦЕФ, цитирани от "Франс прес".

Бедната Северна Корея беше първата страна, наложила строго затваряне, когато запечата границата си през януари миналата година, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай, където той се появи за пръв път, преди да помете света.

Пхенян настоява, че все още не е регистрирал нито един заразен - твърдение, в което анализатори се съмняват, - но комунистическата страна плати огромна икономическа цена за блокадата, като режимът призна през юни, че се борел с "продоволствена криза".

Ким наказа длъжностни лица за пропуск в борбата с COVID

Ким наказа длъжностни лица за пропуск в борбата с COVID

Официално КНДР няма потвърдени случаи

Независимо от това, изолираната страна е казал на УНИЦЕФ, който разпространява ваксини по програмата за Глобален достъп до COVID-19 ваксини (Covax) за по-бедните страни, че ваксините, произведени от Китай, могат да бъдат дадени на други, уточни агенцията на ООН.

Министерството на общественото здравеопазване на Северна Корея "съобщи, че 2,97 млн. дози Sinovac, предлагани на КНДР от COVAX, могат да бъдат предоставени на силно засегнати страни с оглед на ограничените световни доставки на ваксини срещу Covid-19 и повтарящия се скок на заразени в някои страни", заяви говорителят на УНИЦЕФ.

Пхенян щял да "продължи да комуникира" с COVAX "да получи ваксини срещу COVID-19 през следващите месеци", добавиха те.

През юли южнокорейски мозъчен тръст, свързан с разузнаването на Сеул, съобщи, че Пхенян също така е отхвърлил доставки от ваксината на AstraZeneca, предлагана по схемата COVAX, очевидно заради опасения за странични ефекти.

Институтът за стратегия за национална сигурност добави по това време, че Северна Корея не е оборудвана с достатъчно подходящи фризери за ваксините на Pfizer и Moderna, като същевременно е скептична относно ефективността на китайските ваксини.

КНДР все още не е потвърдила случаи на коронавирус

КНДР все още не е потвърдила случаи на коронавирус

Страната очаква около 2 млн. дози ваксина