Северна Корея е започнала да възстановява тунели в ядрената си площадка, която беше затворена през 2018 г. Това твърдят южнокорейски служители, цитирани от "Йонхап".

Преди първата среща на севернокорейския лидер Ким Чен-ун с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г., някои части от ядрената площадка бяха унищожени в присъствието на чуждестранни медии.

"Северът изглежда възстановява част от четирите тунела на полигона за ядрени изпитания", съобщиха южнокорейските служители.

Последният ход дойде, след като севернокорейският лидер Ким чен Ун заплаши през януари, че страната ще обмисли възобновяване на "всички временно спрени" отбранителни дейности, за да подсили отбраната си срещу САЩ.

САЩ и Южна Корея заподозряха КНДР в тестване на междуконтинентални балистични ракети

САЩ и Южна Корея заподозряха КНДР в тестване на междуконтинентални балистични ракети

Наскоро са били проведени две секретни изпитания

Той очевидно имаше предвид самоналожения мораториум на Пхенян от 2017 г. върху изпитанията на ядрени оръжия и ракети с голям обсег.

Само тази година Северна Корея стартира девет ракетни теста, включително този на новоразработена хиперзвукова ракета.

"Появиха се и индикации, че Северът е започнал работа за премахване на построените от Южна Корея съоръжения в курорт  на източното си крайбрежие, някога символ на междукорейско помирение, в още един ход, който може да повиши трансграничното напрежение", според към информационната агенция.

В четвъртък севернокорейският лидер каза, че страната ще изстреля редица разузнавателни спътници, "за да следи отблизо" военните действия на САЩ и техните съюзници в региона.

Изказването му дойде ден след като Южна Корея избра своя нов президент, който посочи, че ще заеме по-силна позиция срещу Пхенян.

Избраният президент Юн Сук Йел обеща да укрепи стратегическия съюз на Сеул със САЩ и "да изгради силна национална отбрана за възпиране на севернокорейските провокации.

Юн Сук Йел е новият президент на Южна Корея

Юн Сук Йел е новият президент на Южна Корея

Президентската битка бе доста оспорвана, като разликата между кандидатите бе по-малко от 1%