Северна Корея ще проведе церемония в периода 23-25 май, по време на която ще разруши ядрения си полигон Пунгери. Това съобщи държавната новинарска агенция на изолираната комунистическа държава, цитирана от световните осведомителни агенции.

С разрушаването на полигона Пхенян ще изпълни обещанието, дадено от вожда Ким Чен-ун на президента на Южна Корея Мун Дже-ин по време на историческата им среща на 27 април в Демилитаризираната зона.

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия

След преговори със САЩ и Китай

Според информацията Северна Корея "предприема технически мерки", които ще доведат до разрушаването на съоръжението, добавяйки, че журналисти от Южна Корея, Китай, САЩ, Русия и Великобритания ще бъдат поканени да присъстват на събитието.

"Церемонията за разрушаването на ядрения полигон е насрочена за периода между 23 и 25 май, в зависимост от метеорологичните условия", допълва официозната агенция, цитирайки прессъобщение на севернокорейското външно министерство.

Според руските медии разрушаването на полигона ще включва взривяване на всичките тунели на обекта с експлозиви, блокиране на входовете и прехвърляне на всички съоръжения за наблюдение, изследователски сгради и постове за охрана.

Историческата среща Тръмп-Ким Чен-ун в Сингапур на 12 юни

Историческата среща Тръмп-Ким Чен-ун в Сингапур на 12 юни

Срещата ми с Ким Чен-ун ще се проведе в Сингапур на 12 юни