Американският държавен секретар Рекс Тилърсън трябва да пристигне в Сеул, за да се срещне с колегата си Юн Бюнг Се и да обсъдят ядрените и ракетни заплахи на Северна Корея. Това съобщава ДПА, позовавайки се на официални лица.

Визитата в Южна Корея е част от азиатското посещение в три държави. То започна малко от повече от седмица, след като Пхенян тества четири балистични ракети. Очаква се да даде насоки как ще бъде оформена политиката на САЩ към Северна Корея при президента Доналд Тръмп.

Сътрудничеството с Япония и Южна Корея е критично, заяви в Токио американският топ дипломат, след среща с японския външен министър Фумио Кишида.

"Важно е да се признае, че дипломатическите и други усилия в последните 20 години за премахването на ядреното оръжие на Северна Корея са се провалили", коментира Тилърсън. Той призова за по-различен подход за справяне с все по-увеличаващата се заплаха от Северна Корея.

20 г. не можем да спрем ядрените амбиции на КНДР, обяви Тилърсън в Токио

20 г. не можем да спрем ядрените амбиции на КНДР, обяви Тилърсън в Токио

На фона на ескалиращата заплаха е ясно, че е необходим нов подход

В Южна Корея Тилърсън също ще се срещне с действащия президент и премиер Хуанг Кио Ан, една седмица след като съдът уважи импийчмънта на Пак Гън Хе - първата жена президент в страната.

Тилърсън също посети демилитаризираната зона на границата между Северна и Южна Корея, информира агенция "Юнап".

След пристигането си в Южна Корея, Тилърсън посети най-тежко въоръжената граница в света. Той поздрави американските войници близо до напрегнатата буферна зона между съперниците Северна и Южна Корея.

Тилърсън кацна с хеликоптер в Кемп Бонафас - американска база на около 400 метра от демилитаризираната зона.

В допълнение към заплахите от Север и своите собствени политически сътресения, Южна Корея е изправена и пред икономически заплахи от Китай заради разполагането на американска противоракетна система.

Последните ракетни тестове на Северна Корея, част от упражнение, което Пхенян казва, че е насочено към военните бази на САЩ в Япония, накараха Вашингтон да разположи система THAAD в Южна Корея.

САЩ обяви, че системата е строго отбранителна.

Очаква се Тилърсън да пътува до Пекин в събота.