Семейството на сваления египетски президент Мохамед Морси обвини армейските части в „отвличане" и заяви, че ще потърси помощ от Международния наказателен съд.

В първото си изявление след свалянето на Морси от власт на 3 юли, неговата дъщеря Шаймаа заяви на пресконференция в Кайро, че ще държат отговорна армията за безопасността и сигурността на бившия президент.
Дъщерята на Морси разкри, че семейството ще се обърне за официална помощ към различни институции в целия свят.

След принудителната си абдикация от поста бившият държавен глава е държан в изолация на неизвестно място. От неговата партия „Мюсюлмански братя", както и някои съседни държави, сред които и Турция, считат свалянето му от поста за преврат. Властите в служебното правителство твърдят, че Морси е в безопасност и не е отвлечен, а задържан заради собствената му сигурност.

Мюсюлманското братство обаче организира ежедневни протести в Кайро и цялата страна с искане за неговото възстановяване на поста. Въпреки тези призиви, състав от експерти вече е започнал работа по промяна на египетската конституция, което е жизнено необходима стъпка по пътя към нови избори, поръчани от армията.

Поставен е и амбициозен срок от шест месеца за тяхното провеждане, като е възложена задача на 10 правни експерти да изготвят промените в конституцията до 30 дни, за да има време за обжалвания и дебати, съобщава Ройтерс.

Официалната конституция бе одобрена с референдум през миналата година, но бе отменена от противниците на Морси, поради прекален уклон към ислямизма.