Русия организира поредица от военни учения с Китай и други съюзници на фона на нарастващата тревога за ново напрежение със Запада.

Най-голямото от тези учения, Кавказ-2020, започна в Южна Русия тази седмица и включва сухопътни и военноморски учения, в които участват общо 80 000 души, включително над 12 000 военнослужещи.

Китай, Иран и Мианмар участват заедно с няколко бивши съветски републики, включително Беларус.

"Тези учения са основният ежегоден тест за готовността на руските въоръжени сили да участват в мащабен конфликт", казва Василий Кашин, московски военен анализатор, пред "Франс прес".

Ученията, които продължават до събота и включват военноморски разгръщания в Черно море и Каспийско море, са организирани "за висшите етажи на военното ръководство", допълва той.

Според руското военно министерство в ученията участват до 250 танка и около 450 бойни машини на пехотата и бронетранспортьора заедно с артилерийски системи и ракетни установки.

Руските сили ще изпробват тежките огнехвъргачки ТОС-2, за първи път дефилирали през Червения площад в Москва по време на честването на Деня на победата през юни.

Президентът Владимир Путин направи възраждането на армията един от основните приоритети на 20-годишното си управление.

След години на постсъветско пренебрежение въоръжените сили получиха нови самолети, танкове и ракети, отвориха нови бази в Арктика и възобновиха патрулирането на стратегически бомбардировачи по подобие на Студена война.

През последните години Москва организира по-чести мащабни военни учения в Кавказ, Балтика и Арктика.

През 2018 г. Русия проведе най-големите си военни учения досега, като 300 000 руски войници се присъединиха към китайски войници в демонстрация на сила, осъдена от НАТО.

Русия провежда мащабни съвместни военни учения в Кавказ

Русия провежда мащабни съвместни военни учения в Кавказ

До 80 000 души са включени в тях

Ученията на Русия тази есен също така се разглеждат като демонстрация на подкрепа за беларуския президент Александър Лукашенко, който се сблъска с безпрецедентни протести срещу спорното му преизбиране миналия месец и положи клетва за встъпване в длъжност по време на тайна церемония вчера.

Паралелно с ученията Кавказ-2020, съвместните руско-беларуски учения, наречени "Славянско братство", започнаха в средата на септември и в тях участват над 900 войници.

Ученията започнаха край югозападния белоруски град Брест на полската граница, а като част от игрите, два руски свръхзвукови тежки стратегически бомбардировача Ту-160 прелетяха над границата на Беларус с ЕС във вторник.

Лукашенко обвини Полша и прибалтийските държави в координация с опозицията и подчерта, че западните страни виждат Беларус като "трамплин" за нападение срещу Русия.

Русия изпраща парашутисти в Беларус за съвместните учения "Славянско братство"

Русия изпраща парашутисти в Беларус за съвместните учения "Славянско братство"

300 военнослужещи и около 70 единици бойна и специална техника

"Путин и аз сме на същото мнение: ние сме преследвани тук, за да могат след това да отидат за Русия", каза Лукашенко през август.

Следващия месец Беларус ще бъде домакин и на учения на шестте страни членки на предвождания от Русия блок за сигурност, Организацията на Договора за колективна сигурност.

Украйна, чиято армия се сражава с подкрепяните от Москва сепаратисти в източната част на страната, настоя, че предстоящите военни игри на Русия представляват сериозна заплаха.

"Присъстващите военни части, участващи в маневрите, могат да бъдат използвани за предизвикване на ескалация и заплаха за стабилността на Черно море", подчерта украинското военно министерство.

НАТО патрулира в Черно море, където украински и руски малки военни кораби се сблъскаха във води край Крим след анексирането на територията през 2014 г.

Индия се оттегля от военни игри в Русия

Индия се оттегля от военни игри в Русия

Заради неизгладените отношения с Китай

Няколко страни се оттеглиха от военни учения с Русия тази година, като Индия се позова на пандемията от коронавируса, но наблюдатели посочиха влошените отношения с Китай.

Съюзникът на Москва Сърбия се отказа от ученията в Беларус след, както Белград го определи, "голям и незаслужен натиск" от Европейския съюз.

Отношенията на Кремъл с Европа се влошиха, откакто Русия анексира Крим, а напрежението се изостря от твърденията за намеса в избори и шпионаж.

Отравянето на отявления критик на Кремъл Алексей Навални наскоро предизвика остри осъждания от европейски лидери, които заявиха, че могат да отговорят с допълнителни санкции срещу Москва.

Русия настоява, че целта на нейните "чисто отбранителни" учения е да отблъснат теоретичния враг, но вижда игрите като възможност да покаже своята военна мощ.

Москва извършва скъп основен ремонт на руските военни и тества десетки нови попълнения в арсенала си в Сирия от влизането в конфликта през 2015 г.

В сравнение с последните учения Кавказ-2020 през 2016 г., Русия добави повече безпилотни летателни апарати и артилерия, както и изтребители и системи за противовъздушна отбрана като известните системи С-400, посочва Кашин.

Путин също така похвали нови "непобедими" ядрени оръжия, които тепърва ще бъдат демонстрирани в учения.

Кашин повдигна възможността едно от новите оръжия - хиперзвуковата ракета "Кинжал" - да бъде представено по време на Кавказ-2020, както и изтребителят от пето поколение Су-57, който се очаква от няколко години.