Нежеланието на президента на САЩ Доналд Тръмп да се заеме с разрешаването на проблема с климатичните промени може да струва на неговата бизнес империя милиони долари глоби, наложени от градската управа на Ню Йорк заради количеството замърсяване, излъчвано от сградите, притежавани от Тръмп, пише британският в. "Гардиън".

Според данни, споделени с изданието, осем недвижими имота на Тръмп в Ню Йорк не отговарят на новите регулации, целящи да намалят емисиите на парникови газове. Това означава, че компанията на Тръмп (Trump Organisation) е на път да бъде ударена с 2,1 млн. долара годишно от 2030 г., освен ако сградите му не бъдат приведени съгласно по-високите екологични изисквания.

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

Почва, създадена от смесица от милиарди долари от петролната индустрия и особеностите на индивидуализма на американците

Според градските власти осемте най-големи недвижими имота на президента в Ню Йорк отделят около 27 000 тона газове с парников ефект годишно, което се равнява на газовете от 5 800 автомобила. Сградите, които надхвърлят новите прагове за замърсяване, включват Trump Tower на "Пето авеню" и сградата на Тръмп на "Уолстрийт".

Най-големият потенциален нарушител е Trump International Hotel & Tower, небостъргач с височина над 177 метра, който се издига над югозападния ъгъл на Сентръл парк. Сградата е на път да бъде глобена с 850 871 долара годишно, ако не бъдат направени подобрения в нейната енергийна ефективност.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио ще проведе демонстрация пред Trump Tower днес, опитвайки се да подчертае наближаващите наказания.

Белият дом проверява дали климатичните промени са заплаха за националната сигурност

Белият дом проверява дали климатичните промени са заплаха за националната сигурност

Президентската комисия ще се ръководи от професор Уилям Хапър

"Г-н президент, вие сте предупреден", изтъкна Де Блазио, допълвайки: "Вашите замърсяващи сгради са част от проблема. Намалете емисиите си или платете цената."

Глобите са част от законодателство, прието от общинския съвет през април, което се стреми да намали емисиите от най-големите сгради в града. Всички имоти, по-големи от 25 000 фута - общо 50 000 сгради - ще бъдат задължени да намалят общите емисии с 40% или ще бъдат глобени.

Новите стандарти, приветствани от поддръжници като най-категоричното действие досега от който и да е град по отношение на климатичните промени, са насочени към най-големия източник на парникови газове в Ню Йорк, където сградите отговарят за повече от две трети от емисиите.

Имотите на Тръмп отдавна са идентифицирани като водещи потребители на енергия, въпреки че градските власти твърдят, че някои други сгради са на път към дори още по-тежки глоби.

За да се съобразят с новите регулации, недвижимите имоти на Тръмп трябва да подобрят изолацията, да подменят прозорците, да заменят отоплителната инсталация и да подобрят автоматизацията в използването на електричество.

Ню Йорк се позиционира като крепост срещу опитите на администрацията на Тръмп да спъне действията за справяне с климатичните промени. Градът обеща да изтегли инвестициите на пенсионните си фондове в изкопаеми горива и се опита да съди петролните компании за тяхната роля в климатичната криза. Де Блазио постави като цел намаляване на емисиите на парникови газове с 80% под нивата от 2005 г. до 2050 г.