Руският президент Владимир Путин и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обсъдиха по телефона влошената ситуация в Идлиб, съобщава ТАСС.

"Ситуацията в Сирия бе обсъдена в светлината на ескалацията на напрежението в зоната на Идлиб, причинена от агресивните действия на терористичните групировки. В този контекст Мишел информира за предприетите мерки за предотвратяване на нелегалната миграция към страните от ЕС."

Кремъл добави, че по време на разговора е обърнато специално внимание на хуманитарните въпроси. Страните се договориха да продължат контактите. Разговорът се проведе преди разговорите между Путин и Ердоган в Кремъл.

"По време на разговор с руския президент Путин подчертах спешната необходимост от стабилно прекратяване на огъня в Идлиб и политическо решение за прекратяване на войната в Сирия", обясни Мишел в "Туитър" и отбеляза, че хуманитарната помощ и достъпът до нуждаещите се са ключов приоритет.

Ескалация в Идлиб рискува конфронтация между Турция и Иран

Ескалация в Идлиб рискува конфронтация между Турция и Иран

Иран за първи път потвърждава активната си роля в тази част на Сирия

В началото на срещата с турския президент, руският президент обяви необходимостта лично да обсъди настоящата ситуация в Идлиб, за да не се разрушат руско-турските отношения.

Путин изрази съболезнования за смъртта на турски войници в Сирия и заяви, че сирийската армия не е знаела за тяхното местоположение. Освен това, според него, "през това време сирийските войски също пострадаха, сирийската армия понесе сериозни загуби".

Президенти се съгласиха да започнат преговори на четири очи, а после, ако е необходимо, да включат делегациите на двете държави.

Путин пред Ердоган: Никой не знаеше местоположението на турските войници

Путин пред Ердоган: Никой не знаеше местоположението на турските войници

Смъртта на хора винаги е трагедия