Историческо споразумение. Историческо решение. Днес решихме да предоставим статут на кандидат на Украйна и Молдова. Ние сме готови да предоставим статут и на Грузия, след като приоритетите бъдат разгледани.

Това написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в "Туитър" след приключилото заседание. 

Искрено приветствам решението на лидерите на ЕС да дадат на Украйна статут на кандидат. Това е уникален и исторически момент в отношенията ни, написа украинският президент Володимир Зеленски. 

27-те държави от ЕС събраха необходимото единодушно одобрение за предоставяне на статут на Украйна кандидат.

Статусът на кандидат за членство в ЕС не дава автоматично право за присъединяване към Блока и не предоставя никакви незабавни гаранции за сигурност.

Това задейства процес, който може да отнеме години или дори десетилетия.

"Това ще укрепи Украйна, ще укрепи Европа. Това е решение за свобода и демокрация и ни поставя от дясната страна на историята", каза председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола преди окончателното съобщение.

По-рано днес ЕП гласува в подкрепа на предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова.

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

Европарламентът прие резолюция с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се"

С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се" ЕП прие резолюция, с която призовава Европейския съвет да предостави "незабавно" статут на кандидат за членство на двете страни, както и на Грузия, след като Тбилиси изпълни приоритетите, посочени от Европейската комисия.

ЕП призова властите на Украйна, Молдова и Грузия да "демонстрират недвусмислено политическата си решимост да осъществят европейските амбиции на своя народ", като ускорят реформите, за да изпълнят ефективно критериите за членство в ЕС възможно най-скоро.

Украйна, Молдова и Грузия кандидатстваха за членство в ЕС след началото на руската инвазия на 24 февруари.

Миналата седмица Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да потвърди перспективите на трите страни да станат държави членки на ЕС.