Карикатура в последния брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо", вдъхновена от опустошителното земетресение, ударило преди дни Италия, предизвика вълна от възмущение, съобщава БиБиСи.

На карикатурата жертвите на земетресението в Аматриче и Акумоли са затиснати под няколко слоя лазаня, а коментарът гласи: "В земетресението в Италия загинаха почти 300 души. Не е ясно дали преди труса земята е изкрещяла: "Аллах е велик!"

Италиански политически партии изразиха във "Фейсбук" възмущението си от карикатурата. Според тях, тя е безвкусна и оскърбителна.

Обикновени италианци също осъдиха карикатурата в социалните мрежи. Те припомниха, че италианският премиер Матео Ренци беше сред западните лидери, които участваха в "Похода на мира" в Париж след атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо" в началото на миналата година, при който беше избита почти цялата редакция на списанието.

Това не е първият случай, в който френското сатирично издание възбужда гневни реакции. Подобни имаше и при карикатури на удавилото се кюрдче Айлан в Егейско море, тръгнало с родителите си за Европа, както и при карикатури на пророка Мохамед.