Шеф в израелското разузнаване е изявил желание да подаде оставка заради провала на 7 октомври, съобщава Barron's.

Израелската армия обяви в четвъртък, че ръководител на елитно разузнавателно звено ще подаде оставка заради неуспеха да предотврати атаката на "Хамас" от 7 октомври 2023 година.

"Бригаден генерал Йоси Сариел е командир на звено 8200. Той е информирал своите командири и подчинени за намерението си да подаде оставка", се казва в изявление на военното министерство на Израел.

Престижното и секретно звено 8200 отговаря за декодирането и анализирането на прехващания на информация от други разузнавателни канали.

От Barron's припомнят, че след нападението на "Хамас" на 7 октомври във военното разузнаване но Израел настъпи криза, която доведе до това, че нейният командир, генерал-майор Аарон Халива, подаде оставка през април 2024 година.

Тогава той обясни, че е поискал да бъде освободен заради неуспеха на структурата му да предотврати нападението на "Хамас" от 7 октомври.

Израелските медии разпространиха в четвъртък копие от заявлението на Сариел, с което той подава оставка. В него той иска прошка за неизпълнението на мисията, която му е била възложена на 7 октомври.

През юни обществената телевизия Kan разкри, че съществува справка, изготвена от разузнавателното звено 8200 през септември 2023 г., в която се отправя предупреждение, че "Хамас" се готви за атака.

Според разкритията на Kan разузнавачите от звеното 8200 са предоставили подробности за обучение на елитни бойци на "Хамас" в посока взимане на заложници и планове за нападения на военни постове и израелски общности в Южен Израел.

Според данни на AFP при атаката на "Хамас" на 7 октомври са убити над 1205 души, предимно цивилни. В тази бройка са включени и убитите заложници в плен.

При ответната офанзива на Израел - войната срещу "Хамас" - според здравното министерство на Палестинската автономия в Газа са убити най-малко 41 118 души, повечето от които са жени и деца.

Борел: Избегнахме най-лошия изход в конфликта между Израел и Ливан

Борел: Избегнахме най-лошия изход в конфликта между Израел и Ливан

Международната общност обаче трябва да настоява за "всеобхватен мир в региона"

От Barron's припомнят, че израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно е отказвал да започне официално разследване на случилото се 7 октомври, като аргументът му е, че основният му приоритет е войната в Газа да приключи.