Ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските беженци (UNRWA), Филип Лазарини, ще посети три държави от Персийския залив тази седмица, опитвайки се да събере подкрепа, след като ключови донори спряха финансирането след израелските твърдения, че част от нейния персонал е участвал в атаката на 7 октомври, предава Ройтерс.

Основните донори на агенцията, сред които Съединените щати и Германия, прекратиха финансирането, след като се появиха обвинения, че около 12 от десетките хиляди палестински служители на UNRWA са заподозрени в участие в атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври., което накара UNRWA да предупреди миналата седмица, че може да бъде принудена да прекрати дейността си до края на февруари.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по-рано каза, че девет от замесените са уволнени, един е мъртъв, а самоличността на другите двама се изяснява.

Генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини заяви в социалната медия X, че се е срещнал с външния министър на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян в понеделник, за да обсъдят работата на UNRWA за "запазване на стабилността в региона" и предоставяне на помощ на два милиона души в Газа.

Говорителят на UNRWA Джулиет Тума каза пред Ройтерс, че след това Лазарини ще посети Катар и Кувейт по-късно тази седмица.

"Надяваме се тези, които са спрели (финансирането) да преразгледат решението си и че други също ще се отзоват на апела за помощ", каза тя.

Кувейт и Катар заемат номер 19 и 20 места в списъка на UNRWA с 20-те най-големи донори, давайки по 12 милиона долара и 10,5 милиона долара съответно през 2022 г. Обединените арабски емирства не попадат в списъка.

UNRWA, създадена през 1949 г. след войната около основаването на Израел, предоставя важни образователни, здравни и други услуги на милиони палестинци в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан. В Газа тя предоставя подслон на около един милион души, наскоро разселени от конфликта Израел-Хамас.

Докато някои страни като Испания и частни донори обявиха допълнителна помощ за агенцията от началото на финансовата криза миналия месец, Тума каза, че това не е достатъчно, за да компенсира разликата, оценена на около 440 милиона долара.

Миналата година Мадрид отпусна 18,5 милиона евро директно на UNRWA, включително 10 милиона евро, одобрени през декември след решението за утрояване на помощта за развитие и хуманитарната помощ за палестинските територии.

В петък Португалия също обяви допълнителна помощ за UNRWA на стойност един милион евро. Министърът на външните работи Жоао Кравиньо написа в социалната мрежа X, че е важно "да не обръщаме гръб на палестинското население в този труден момент".

Норвегия предупреди за "широки последствия" от спирането на парите за UNRWA

Норвегия предупреди за "широки последствия" от спирането на парите за UNRWA

Това би било колективно наказание за палестинците в Газа, които сега най-много се нуждаят от работата й