НАТО предупреди Русия и Беларус да не заплашват съюзниците на Алианса след принудителното приземяване на пътнически самолет от беларуските власти, съобщава ДПА.

Ние сме готови да защитим всеки съюзник срещу всякаква заплаха, идваща от Минск и Москва, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и увери, че Алиансът следи отблизо случващото се в Беларус.

По негови думи Беларус става все по-зависим от Русия.

Столтенберг призна, че в Алианса са сериозно обезпокоени от по-тясното сътрудничество между Москва и Минск през последните месеци. Трябваше да сме научили от миналото, че Русия масово е нарушавала териториалната цялост на държави като Украйна, Грузия и Молдова, напомни той.

ЕС спря достъпа на беларуски авиокомпании до въздушното си пространство

ЕС спря достъпа на беларуски авиокомпании до въздушното си пространство

Решението е в сила в полунощ на 5 юни...

Столтенберг подчерта, че "НАТО е отбранителен съюз" и посочи, че Литва, Латвия и Полша - все членки на НАТО, имат общи граници с Беларус.

Припомняме, преди две седмици беларуските власти принудително приземиха в Минск полет на Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс. Непосредствено след това намиращият се на борда беларуски журналист дисидент Роман Протасевич беше задържан.

Докато ЕС отговори със санкции срещу Беларус, руският президент Владимир Путин посрещна за преговори беларуския си колега Александър Лукашенко и съобщи, че Москва ще подкрепи Беларус с 500 млн. долара кредит.

Путин заяви и постоянната си подкрепа за Лукашенко в конфронтацията му със Запада.

Русия обещава да защити Беларус при санкции от ЕС

Русия обещава да защити Беларус при санкции от ЕС

Москва готова да окаже помощ на западната си съседка