Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова всички членове на Организацията на обединените нации напълно и прозрачно да прилагат санкциите срещу Северна Корея, която според него се очертава като глобална заплаха, способна да изстрелва балистични ракети до територията на Европа и Северна Америка, съобщава "Ройтерс".

"Балистичните и ядрените изпитания на Северна Корея са обида за Съвета за сигурност на ООН", изтъкна Столтенберг в съвместно изявление в Токио, където той се срещна с японския премиер Шиндзо Абе, като допълни: "Те представляват глобална заплаха, която изисква глобален отговор."

Тръмп изоставя ядреното разоръжаване и предприема агресивна политика

Тръмп изоставя ядреното разоръжаване и предприема агресивна политика

Вашингтон обмисля да увеличи ядрения си арсенал и да намали условията

Пхенян предприе безпрецедентна програма за изпитания на ракети през последните месеци, както и най-големия си ядрен опит в началото на септември.

Посещението на Столтенберг в Токио се случва преди първото официално посещение на американския президент Доналд Тръмп в Азия, което започва в Япония в неделя.

Разговорите относно Северна Корея се очаква да доминират посещението, което ще включва и спирка в китайската столица Пекин, където Тръмп се очаква да притисне държавното ръководство на Китай да действа по-решително срещу Пхенян. Китай е главният съюзник на Северна Корея и търговски партньор.

"Вместо диалог е необходимо да се накара Северна Корея да промени политиките си чрез увеличаване на натиска до максимума", изтъкна от своя страна Абе.

Тръмп предупреди Северна Корея, че ще бъде напълно унищожена, ако застраши САЩ с балистични ракети и ядрени оръжия. Северна Корея подклади напрежението през миналата седмица, когато потвърди заплахата да извърши ядрен опит в атмосферата над Тихия океан в демонстрация на своята ядрени способности.

Северна Корея се готви за ядрена война?

Северна Корея се готви за ядрена война?

Изключително рядко се провеждат подобни учения