Председателят полския Сенат - Томаш Гродзки, призова правителството на страната да престане да блокира приемането на бюджета на Европейския съюз, предаде Дойче веле.

През юли държавите от общността се споразумяха, че предоставянето на икономическа помощ на страните за преодоляване на последиците от пандемията COVID-19, ще зависи от това доколко те следват върховенството на закона и основополагащите европейски ценности. Предвижда се през идните 7 години да бъде разпределен бюджет от 1.8 милиарда евро.

Унгария и Полша обаче блокираха проектобюджета на ЕС, в който е заложен договореният пакет от помощи.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан, след среща в Будапеща на 26 ноември , направиха съвместно изявление, с което поискаха ЕС да преразгледа принципа за върховенство на закона при отпускането на помощите.

Полша предупреди Меркел за готовността си да наложи вето на евробюджета

Полша предупреди Меркел за готовността си да наложи вето на евробюджета

Става въпрос за около 1,8 трлн. евро

Гродзки, чието изявление беше предавано от всички по-големи телевизии в Полша, призова правителството да не налага вето на проектобюджета на ЕС. По думите му, подобен подход е вреден за интересите на Полша и дори може да доведе до излизане на страната от ЕС.

Той уточнява, че евентуално вето би накърнило "икономическите, политическите и стратегическите интереси на Полша".

Шефът на Сената, който оглавява опозиционната платформа "Гражданска коалиция" допълва, че ако страната се лиши от средствата, "предназначени за нейното развитие и възстановяване" и бъде изключена от "европейския дом и европейската история", поляците няма да простят това на своето правителство.

"Суверенна и вярна на върховенството на закона Полша в центъра на единна Европа - това са нашите основни интереси", подчертава Томаш Гродзки.

Румъния: Ветото на Унгария и Полша е негативно за целия ЕС

Румъния: Ветото на Унгария и Полша е негативно за целия ЕС

ЕС ще проведе видеоконферентна среща на върха