Премиерът на Румъния Лудовик Орбан заяви, че наложеното от Унгария и Полша вето върху бюджета на ЕС и плана за възстановяване от коронавируса е "негативно за целия Европейски съюз".

"Блокиране приемането на решение за плана за възстановяване се отразява негативно на целия Европейски съюз, включително и на гражданите на Унгария и Полша", каза той в интервю за АФП.

Сорос зове ЕС да се противопостави на Унгария и Полша

Сорос зове ЕС да се противопостави на Унгария и Полша

Не може да си позволи компромис с върховенството на правото

Полша и Унгария наложиха вето на бюджета и плана за възстановяване в понеделник. Те мотивираха решението си с това, че законопроектът за бюджета включва положение, което дава достъп до финансиране при условие, че се спазва върховенството на закона.

"В интерес на всеки е, включително на всеки унгарски гражданин, планът за възстановяване да се приеме възможно най-скоро, защото всеки унгарец ще спечели, заедно с всеки гражданин на другите държави", отбеляза Орбан.

ЕС ще проведе видеоконферентна среща на върха, която ще започне в 18,00 часа местно време (17,00 часа по Гринуич). Очаква се да бъдат обсъдени разногласията с Унгария и Полша.

Словения застана зад Полша и Унгария в спора с ЕС

Словения застана зад Полша и Унгария в спора с ЕС

Някои политически групи...открито заплашват да използват инструмента

Румъния обяви, че подкрепя механизъм за съблюдаване спазване върховенството на закона.

Според Орбан този механизъм е гаранция, че парите на всеки данъкоплатец са похарчени правилно и в обществен интерес.

Румънският премиер е уверен, че може да бъде постигнато споразумение.

Междувременно шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова ЕС "без отлагане" да приеме фонда за възстановяване от коронавируса след наложеното вето от страна на Будапеща и Варшава.

Орбан: Унгария наложи вето на евробюджета, защото ни изнудват за мигрантите

Орбан: Унгария наложи вето на евробюджета, защото ни изнудват за мигрантите

Премиерът на Унгария увери, че страната му спазва върховенството на закона

Пред Комисията по икономически и валутни политики на Европейския парламент Лагард заяви, че фондът от 750 милиарда евро трябва да започне да действа.