Унгария наложи вето на бюджета на ЕС от 2021 до 2027 г. и на фонда за възстановяване от коронавируса, защото ни налагат да приемем имигранти, съобщи унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс"

Полша и Унгария наложиха вето на бюджета и плана за възстановяване в понеделник. Те мотивираха решението си с това, че законопроектът за бюджета включва положение, което дава достъп до финансиране при условие, че се спазва върховенството на закона.

Джентилони: ЕС ще се справи с бюджетното вето на Унгария и Полша

Джентилони: ЕС ще се справи с бюджетното вето на Унгария и Полша

Маас: Не би било разумно да кажа какво наистина мисля за ветото на Полша и Унгария

Орбан е яростен противник на масовата имиграция, тъй като според него води до заличаване на националната и европейска идентичност. ЕС предприе действия срещу Будапеща заради нарушаване на демократичните норми.

"След приемането на настоящото предложение няма да има препятствие пред обвързването на изплащането на средства на страните членки с подкрепа за имиграцията и изнудване на тези държави с бюджетни санкции, които се противопоставят на имиграцията", подчерта унгарският лидер.

Предложеният бюджет и планът за възстановяване нямат конкретни положения за имиграцията и според политолози коментарите на Орбан имат за цел да увеличи подкрепата си сред унгарските избиратели с повторно използване на антиимигрантска риторика.

Словения застана зад Полша и Унгария в спора с ЕС

Словения застана зад Полша и Унгария в спора с ЕС

Някои политически групи...открито заплашват да използват инструмента

Премиерът на Унгария увери, че страната му спазва върховенството на закона, но добави, че "тези, които защитават границите и държавите си срещу имиграцията, повече не могат да бъдат определяни в Брюксел като държави, които спазват законодателството".

Той допълни, че Унгария е приела фонда за възстановяване и дългогодишния бюджет през юли, "защото ние сме ангажирани да изразим европейска солидарност и подкрепа за отпускането на финансова помощ за нуждаещите се държави възможно най-скоро".