Комисарят на Европейския съюз за икономиката Паоло Джентилони заяви във вторник, че има "много сериозни причини" да вярваме, че очакваното вето на Унгария и Полша върху бюджета за 2021-2027 г. ще бъде "преодоляно".

"Не искаме да обмисляме никакъв план Б за справяне с ветото на бюджета на Полша и Унгария", настоя Джентилони, подчертавайки, че трябва да продължат "усилена работа", за да избегнат забавяне на фонда за възстановяване на ЕС.

Германският външен министър Хайко Маас заяви по-рано във вторник, че въпросите около бюджета на ЕС и предложението за икономическо възстановяване в крайна сметка ще бъдат решени.

"Не би било разумно да кажа какво наистина мисля" за ветото на Полша и Унгария, наложени срещу предложението вчера, тъй като Германия все още е ротационен председател на Европейския съвет и действа като "модератор" в преговорите, каза Маас репортери на пресконференция.

По-рано през деня полските служители разкриха, че Варшава чака да разгледа алтернативни оферти, които биха били в съответствие с договорите на ЕС и решенията на Европейския съвет от юли, докато германският държавен министър за Европа Майкъл Рот призова държавите-членки на ЕС да действат отговорно и да демонстрират солидарност в борбата срещу пандемията на коронавируса.

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Бюджетът и спасителният пакет за 1,1 трилиона евро се нуждаят от единодушна подкрепа