Американският финансист милиардер Джордж Сорос обяви, че Европейският съюз трябва да се противопостави на Унгария и Полша и не може да си позволи компромис с разпоредбите за върховенството на правото, които прилага към средствата, които отпуска на страните членки, съобщава "Ройтерс". 

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Бюджетът и спасителният пакет за 1,1 трилиона евро се нуждаят от единодушна подкрепа

В понеделник Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата в ЕС на евробюджета за периода 2021-2027 г. и фонда за възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса, тъй като законът за бюджета включва клауза, която обуславя достъпа до пари със съблюдаването на върховенството на правото.

Това забавя стартирането на финансирането в размер на 1,8 трлн. евро, което съчетава дългосрочния бюджет на ЕС и плана за икономическо възстановяване на Общността от коронавируса.

В статия на Project Syndicate, публикувана днес, Сорос изтъква, че вето на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС и плана за възстановяване от коронавируса може да бъде заобиколено.

Джентилони: ЕС ще се справи с бюджетното вето на Унгария и Полша

Джентилони: ЕС ще се справи с бюджетното вето на Унгария и Полша

Маас: Не би било разумно да кажа какво наистина мисля за ветото на Полша и Унгария

Ако няма споразумение за нов бюджет на ЕС, старият бюджет може да се удължава ежегодно. Ако случаят е такъв, Полша и Унгария биха рискували да не получават никакви плащания при нови условия за върховенството на правото, аргументира се финансистът и филантропът.

"ЕС не може да си позволи компромис по отношение на разпоредбите за върховенството на правото", пише Сорос. Той добави, че в случая с Унгария средствата от ЕС трябва да бъдат насочени към местните власти.

Румъния: Ветото на Унгария и Полша е негативно за целия ЕС

Румъния: Ветото на Унгария и Полша е негативно за целия ЕС

ЕС ще проведе видеоконферентна среща на върха