Полският министър-председател Матеуш Моравецки е потвърдил пред германския канцлер Ангела Меркел, че Полша е готова да наложи вето върху новия 7-годишен евробюджет в спор за опитите на Европейския съюз да обвърже разпределянето на средствата с върховенството на правото, информира "Ройтерс".

В спора Полша и Унгария блокират средства на ЕС на стойност 1,8 трлн. евро, включително стотици милиарди, които трябва да бъдат изплатени скоро, за да помогнат на Общността да излезе от двойна рецесия, причинена от втора вълна на пандемията от COVID-19.

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Бюджетът и спасителният пакет за 1,1 трилиона евро се нуждаят от единодушна подкрепа

"Аз... потвърдих нашата готовност да наложим вето върху новия бюджет, ако не намерим решение, което е добро за ЕС като цяло, а не само за някои от неговите членове", написа Моравецки в профила си във "Фейсбук".

В момента Европейският съюз разследва националистическите правителства на Полша и Унгария за подкопаване на независимостта на техните съдебни системи и медии. Брюксел се опита да приложи условия за изплащането на европари.

"Днес казах на германския канцлер, че Полша очаква по-нататъшна работа за намиране на решение възможно най-скоро, което да гарантира правата на всички страни членки и да зачита договорните процедури", пише Моравецки.

Сорос зове ЕС да се противопостави на Унгария и Полша

Сорос зове ЕС да се противопостави на Унгария и Полша

Не може да си позволи компромис с върховенството на правото

Вчера той разговаря в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата съюзници излязоха със съвместна декларация, в която заявиха, че ЕС не може да прилага условия за върховенство на правото към еврофондовете, освен ако Общността не промени учредителния си договор.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер каза днес пред държавната информационна агенция PAP, че Моравецки е изпратил на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен второ писмо относно опита за обвързване на средствата с опасенията за върховенството на правото.

Джентилони: ЕС ще се справи с бюджетното вето на Унгария и Полша

Джентилони: ЕС ще се справи с бюджетното вето на Унгария и Полша

Маас: Не би било разумно да кажа какво наистина мисля за ветото на Полша и Унгария