Бивш кмет на Рим беше осъден на шест години затвор за участието му в проникването на организираната престъпност в италианската столица, като незабавно се зарече да обжалва присъдата, съобщава "Франс прес".

"Аз съм невинен, винаги съм го казвал и ще го повторя пред апелативните съдии", коментира Джани Алемано, който е бил кмет на Рим в периода между 2008 и 2013 г., който беше осъден за корупция.

Той и неговите адвокати ще обжалват, веднага щом прочетат решението на съда, уточни Алемано пред журналисти.

В скандала, в който беше замесена мафията, и който избухна през 2015 г., разследващите разкриха огромна мрежа на търговия с влияние, включваща престъпници, бизнесмени и политици. Като цяло прокурорите повдигнаха обвинения срещу 46 души.

Те обвиниха Алемано, че е получил повече от 200 000 евро от различни източници в замяна на назначаването на ключова фигура в скандала на висш пост.

Прокурорите заявиха, че той също така е насочвал средства на общината към кооперация, управлявана от друга фигура в корупционната мрежа.

Ръководител на мрежата е бил Масимо Карминати, бивш крайнодесен активист, вече осъден за членство в престъпна банда в столицата през 1980-те години.

Според обвинителния акт дясна ръка му е бил Салваторе Бузи, шеф на кооперация, работеща за общината на Рим. Бузи е служил като посредник между политическия свят и престъпната мрежа, управлявана от Карминати.

През септември 2018 г. двамата мъже бяха осъдени в отделен процес. Карминати беше осъден на 14 и половина години затвор, а Бузи на 18 години и четири месеца.