Десетки хиляди се събраха в петък вечерта пред сградата на сръбския парламент в Белград за шестия протест "Сърбия срещу насилието", съобщава N1.

Организаторите на протеста, няколко опозиционни партии, обявиха нов маршрут, който включва 3-километрово шествие по централните градски улици, след което се оформи пръстен около правителствената централа, където протестиращите оставят послания на държавни служители.

Припомняме, че седмичните протести на Сърбия срещу насилието набират скорост от началото на май, когато Сърбия беше разтърсена от две масови стрелби, едната в начално училище в Белград, другата близо до град Младеновац, при които бяха убити 18 души.

Обвинявайки културата на насилие за смъртта, протестиращите настояват за уволнението на министъра на вътрешните работи и директора на разузнавателната агенция. Те искат прекратяване на по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство, включително разпускането на сръбския регулаторен орган за електронни медии (REM), отнемане на национални лицензи за излъчване на телевизионни станции, които насърчават насилието, като проправителствените Pink TV и Happy TV.

Повече от 1000 членове на сръбската академична общност подкрепиха седмичните протести Сърбия срещу насилието и настояват за изпълнение на протестните искания.

"Сърбия е страна, която няма свобода на медиите в продължение на цяло десетилетие. Публичното пространство на Сърбия е замърсено от омраза и насилие главно чрез национални честоти, които са обществен ресурс", казаха от академичната общност, добавяйки, че не е имало и политическа отговорност от десетилетие.

Додик: Британците използват събитията в Сърбия за свалянето на Вучич

Додик: Британците използват събитията в Сърбия за свалянето на Вучич

След въоръжените нападения в сръбски училища и протестите на опозицията

В същото време, се появиха и твърдения от защитници на президента Александър Вучич, че протестите са с цел свалянето му от власт. 

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че съзнателно се злоупотребява с реакцията след нападенията в училища в Сърбия. Той подозира зад използването на мъката и гнева на хората намEрение да се свали от власт сръбският президент.

По думите му Вучич е неудобен, защото винаги отстоява сръбската гледна точка, а това е свързано с големи рискове и лични жертви.

Помолен да коментира последните събития в Сърбия, Додик отговори, че това е въпрос на политически процеси и че всичко прилича на това, през което Република Сръбска премина в близкото минало, заради все още неизяснената смърт на млад мъж от Баня Лука.

Той подозира по-конкретно и тогава, и сега намеса на английските тайни служби с техни сътрудници от Сърбия.