Шестима тийнейджъри във Франция отиват на съд при закрити врата днес, по обвинение, че са замесени в обезглавяването на учителя по история Самюел Пати през 2020 г., съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че учителят е бил показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час по свобода на изразяване, което е разгневило редица родители мюсюлмани. Мюсюлманите вярват, че всяко изобразяване на Пророка е богохулство.

Между непълнолетните е 15-годишно момиче, което твърди, че е казало на родителите си, че Пати е показал карикатури на пророка в часа си. Тя ще бъде обвинена в невярно обвинение, след като се установи, че не е била в час, когато се е случило.

47-годишният Пати беше убит пред училището, в което е преподавал, в предградие на Париж. Извършителят е 18-годишен, роден в Русия от чеченски произход. Той беше застрелян от полицията скоро след атаката.

Младеж уби учител при нападение с нож във френско училище
Обновена

Младеж уби учител при нападение с нож във френско училище

Нападателят е от чеченски произход и е бил известен на властите с радикалните си убеждения

Други петима непълнолетни, които ще бъдат съдени, са били на възраст между 14 и 15 години към момента на нападението. Те ще бъдат обвинени в престъпен заговор или засада. Те са заподозрени, че са посочили Пати на убиеца или са му помогнали да наблюдава излизането му от училище.

И шестимата непълнолетни бяха предадени на детския съд и ги грозят 2,5 години затвор. Заседанията, които трябва да продължат до 8 декември, ще бъдат при закрити врата.

Обвинени са и осем възрастни, които ще се изправят пред спецнаказателния съд.

Франция е дом на най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа и претърпя вълна от атаки от ислямисти или техни симпатизанти през последните години.

След убийството на Пати някои учители признаха, че са започнали да се цензурират сами, за да избегнат конфронтация с ученици и родители относно религията и свободата на словото.

Нападение с нож над деца предизивика протести в Дъблин

Нападение с нож над деца предизивика протести в Дъблин

Полицията се опитва да овладее положението