Френска ученичка призна, че е разпространявала неверни твърдения за учител, преди да бъде убит миналата година. Самюел Пати беше обезглавен през октомври, след като показва на ученици карикатури на пророка Мохамед, съобщава БиБиСи. 

Момичето, чиито оплаквания предизвикаха онлайн кампания срещу Пати, сега призна, че не е била в класната стая. Убийството на Пати шокира Франция и доведе до шествия и подкрепа на мемориални церемонии из страната.

13-годишното момиче, което не е официално назовано, първоначално е казало на баща си, че Пати е помолил учениците мюсюлмани да напуснат класната стая, докато той е показал филм по време на час за свобода на словото и богохулството.

"Тя излъга, защото се чувстваше затворена в една спирала, защото съучениците й я бяха накарали да бъде техен говорител", обяснява нейният адвокат Мбеко Табула пред "Франс прес".

Още четирима ученици обвинени за убийството на френския учител

Още четирима ученици обвинени за убийството на френския учител

Трима от четиримата ученици, които са обвинени днес, са заподозрени, че са посочили Пати на убиеца

Бащата на момичето е подал жалба срещу учителя и започва кампания в социалните мрежи по повод инцидента въз основа на твърденията на дъщеря му. Той идентифицира Пати и училището в Конфланс-Сент-Онорин, западно от Париж.

Малко след убийството прокурорите заявиха, че има "пряка причинно-следствена връзка" между онлайн подстрекателството срещу Пати и убийството му.

Извършителят, 18-годишният Абдулах Анзоров, е застрелян от полицията малко след нападението. Тогава стана ясно, че кампанията срещу учителя по история и география се основава на лъжлив разказ за случилото се в клас.

Както прави и в други подобни уроци по свобода на словото през предходните години, Пати предупреждава учениците, че предстои да покаже изображение на Мохамед и обяснява, че тези, които мислят, че могат да се почувстват обидени, могат да напуснат класната стаята. Момичето не присъства в този час.

Училището подкрепя подхода на Пати, когато се сблъсква с кампанията за уволнението му преди убийството. По-късно президентът Еманюел Макрон връчи на семейството на учителя най-високото отличие на нацията - Légion d'honneur.

Още петима задържани за обезглавяването на френския учител

Още петима задържани за обезглавяването на френския учител

Петимата заподозрени са на възраст между 18 и 21 г.

Изображенията на пророка Мохамед се приемат като табу в исляма и се считат за силно обидни за мюсюлманите.

Въпросът е особено чувствителен във Франция заради решението на сатиричното списание Charlie Hebdo да публикува карикатури на Пророка.

Дванадесет души бяха убити от ислямистки екстремисти в офисите на списанието през 2015 г., след като изображенията бяха публикувани.

Както убийствата на журналистите в Charlie Hebdo, така и обезглавяването на Самюъл Пати разтърсиха страната, където секуларизмът е от основно значение за националната идентичност.

Съгласно този принцип държавата не може да се намесва по въпросите на религията и следователно не трябва да ограничава изразяването, за да защити чувствата на определена общност.

Макрон за ислямистката атака в Париж: Ще действаме, те няма да спечелят
Обновена

Макрон за ислямистката атака в Париж: Ще действаме, те няма да спечелят

Искат да убият "републиката и нейните ценности, тази битка е наша и е екзистенциална"